AcasăȘTIRI EXTERNECum îl „sancționează” Franța pe Putin / Renault reia producția în Rusia

Cum îl „sancționează” Franța pe Putin / Renault reia producția în Rusia

Cum îl sancționează Fanta pe Putin / Renault reia producția în Rusia

Avtovaz, principalul producător rus de automobile, controlat de Renault, a anunţat miercuri, 16 martie, că a reluat producţia conform planului, după câteva zile de suspendare pe fondul penuriei de semiconductori şi al incertitudinilor privind fluxurile logistice, legate de invazia Ucrainei.

Această repornire a fabricilor din Togliatti și Izhevsk este doar parțială întrucât privește doar asamblarea modelelor Lada Granta și Niva, și nu încă pe cea a vehiculelor din platforma B0 a Renault, a căror producție încă nu a fost reluată.

15 ani de interes al Renault în Rusia

De asemenea, măsura va fi doar temporară, deoarece Avtovaz a anunțat tot miercuri dimineață că va avansa concediile vară pentru a stoca mai multe componente electronice și pentru a asigura o activitate mai stabilă la locurile sale de producție din Rusia, scrie Boursorama.

Concediile pentru angajații vor începe acum pe 4 aprilie până pe 24 aprilie, în loc de programul inițial din 25 iulie până pe 14 august, au spus reprezentanții Avtovaz.

Evoluția activității Renault și a afiliaților săi din Rusia, precum și intențiile de viitor ale grupului sunt atent analizate în contextul războiului din Ucraina deoarece Renault este, printre producătorii de automobile din lume, cel mai expus unei piețe rusești pe care pariază de 15 ani.

Grupul francez, care a obținut jumătate din profitul operațional al diviziei sale de automobile Avtovaz anul trecut, a optat până acum pentru status quo, spre deosebire de multe alte multinaționale precum Toyota, Nike sau Ikea, care și-au anunțat încetarea activităților în Rusia, după începutul ofensivei ruse în Ucraina, la 24 februarie.

Miercuri dimineață, la Bursa de Valori din Paris, acțiunile Renault au câștigat cu 5%, dar au rămas în scădere cu aproximativ 20% de la începutul anului.

Producătorul are și o fabrică la Moscova, a cărei producție rămâne suspendată până pe 18 februarie din cauza dificultăților logistice și a lipsei de componente, legate de războiul din Ucraina.

author avatar
Tudor Borcea