AcasăȘTIRI EXTERNECum e "şantajată" Ucraina de către NATO să accepte un plan de...

Cum e „şantajată” Ucraina de către NATO să accepte un plan de pace cu Rusia. Se aplică modelul Germaniei de Est și de Vest

NATO vine cu noi condiţii pentru Ucraina. „Dacă vrei să intri în Alianţă, trebuie să cedezi teritorii către Rusia” – e practic mesajul organizaţiei.

Deși această opțiune nu este o poziție oficială, ea este discutată informal și devine din ce în ce mai realistă, mai ales în lumina alegerilor viitoare din SUA.

Ce i se oferă Rusiei?

Conform zvonurilor, Rusiei i se va oferi să rețină Crimeea și toate teritoriile care au fost capturate în ultimii doi ani. Apoi granițele vor fi fixate și Ucraina o să fie acceptată în NATO.

Acest scenariu, potrivit jurnaliștilor, amintește de situația de după cel de-al Doilea Război Mondial, când Germania era împărțită în părți de Est și Vest.

Între timp, Ucraina va fi ajutată cu noi sisteme aeriene de protecţie. „Aliaţii înţeleg urgenţa”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, s-a întâlnit cu omologii din NATO şi a cerut sisteme suplimentare de apărare aeriană, în special rachete Patriot fabricate în SUA.

Lavrov preferă planul Chinei

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, preferă planul de pace al Chinei. Beijingul a prezentat în urmă cu un an un document cu 12 puncte pentru rezolvarea conflictului ucrainean, oferind principii generale pentru încheierea războiului, dar fără a intra în detalii.

Lavrov a afirmat acum că „cel mai important lucru pentru noi este că documentul chinez se bazează pe o analiză a motivelor pentru ceea ce se întâmplă şi pe nevoia de eliminare a acestor cauze fundamentale.

Este structurat ca logică de la general la particular. Acest plan a fost criticat pentru că este vag. Însă este un plan rezonabil pe care marea civilizaţie chineză l-a propus pentru discuţii”.

Rusia susţine că este dispusă să se angajeze într-un dialog despre Ucraina, însă acesta trebuie să reflecte ceea ce Moscova numeşte „noile realităţi” de pe teren, unde revendică până acum patru regiuni ucrainene, iar forţele ruse controlează aproape o cincime din teritoriul ţării vecine.

author avatar
Andrei Ștefan