AcasăȘTIRI EXTERNECum au fentat impozitele miliardari ca George Soros, Jeff Bezos sau Elon...

Cum au fentat impozitele miliardari ca George Soros, Jeff Bezos sau Elon Musk

Cum au fentat impozitele miliardari ca George Soros, Jeff Bezos sau Elon Musk

Statele Unite: miliardarii acuzați că au evitat impozitele. O organizație independentă îi citează în special pe Jeff Bezos sau Elon Musk, doi dintre cei mai bogați oameni din lume, care ar fi folosit „optimizarea fiscală”.

Elon Musk, Jeff Bezos, Michael Bloomberg sau George Soros: potrivit unei anchete a organizației independente ProPublica, mai mulți miliardari americani au reușit să se sustragă de la impozitul pe venit timp de câțiva ani.

Potrivit acestei organizații din New York, care susține pe site-ul său că vrea să „denunțe abuzul de putere și trădarea încrederii publice”, șeful Amazon, Jeff Bezos, nu a plătit nici un impozit federal în 2007 și 2011, iar Elon Musk, patronul Tesla, l-a evitat în 2018.

Jeff Bezos și Elon Musk se află pe podiumul celor mai bogați oameni din lume. Nu este vorba de fraudă, ci de optimizare fiscală care face posibilă reducerea taxei într-un mod perfect legal, precizează ProPublica. Oamenii de afaceri Michael Bloomberg și Carl Icahn, precum și filantropul George Soros, de asemenea, au reușit să nu plătească impozite federale timp de câțiva ani, potrivit potrivit sursei citate.

Prăbușirea „mitului fiscal” american

Pentru a ajunge la aceste concluzii, ProPublica susține că a pus mâna pe mii de declarații fiscale ale americanilor bogați către IRS, fiscul american, care acoperă 15 ani.

„Puse cap la cap, ele demolează bazele mitului fiscal american: că fiecare își plătește partea echitabilă și că cei mai bogați plătesc cel mai mult”, scriu autorii.

Deducere fiscală pentru sărmanii copii ai lui Bezos

ProPublica susține, de exemplu, că Jeff Bezos a solicitat și a reușit să obțină o deducere fiscală de 4.000 de dolari pentru copiii săi în 2011, an în care a raportat în declarația sa fiscală pierderi de investiții mai mari decât venitul său anual.

Același Jeff Bezos și-a afișat, în aprilie, sprijinul pentru majorarea impozitelor dorită de președintele american Joe Biden pentru a-și finanța planul de investiții în infrastructură.

„Cei mai bogați oameni din țară, care au obținut profituri uriașe în timpul pandemiei, nu și-au plătit partea echitabilă”, a declarat marți președintele democrat al Comitetului de Finanțe al Senatului, Ron Wyden, spunând că va face „o propunere” în acest sens, scrie Le Point.

Întrebate de Agenția France-Presse, echipele lui Jeff Bezos, Elon Musk, Michael Bloomberg, Carl Icahn și George Soros nu au făcut, deloc surprinzător, nici un comentariu.

Răspunzând ProPublica, un purtător de cuvânt al George Soros a citat pierderile investițiilor între 2016 și 2018 pentru a justifica lipsa impozitului federal. Michael Bloomberg și Carl Icahn au mai spus că au plătit impozitele pe care trebuiau să le plătească.

ProPublica a pus la punct, de asemenea, în ancheta sa, o „rată de impozitare adevărată”, și anume rata de impozitare plătită de fiecare miliardar în comparație cu creșterea averii sale, rata de impozitare oficială nefiind măsurată astfel.

Rezultatul este un nivel derizoriu, de 0,10%, de exemplu pentru Warren Buffett între 2014 și 2018, pe fondul unei explozii a averii sale datorită creșterii prețurilor acțiunilor.

Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că divulgarea acestor documente private este ilegală și că investighează, împreună cu alte autorități, aceste aspecte.

 

author avatar
Tudor Borcea
309 afisari
Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger