AcasăȘTIRI EXTERNECum au ajuns Merkel și Jinping în aceeași barcă: „Trebuie să evităm...

Cum au ajuns Merkel și Jinping în aceeași barcă: „Trebuie să evităm un nou Război Rece”

Angela MerkelCum au ajuns Merkel și Jinping în aceeași barcă: „Trebuie să evităm un nou Război Rece” / foto: South China Morning Post

Președintele Chinei Xi Jinping a trimis mesaje voalate către noua administrație Biden, dar și către liderii UE, într-un mesaj video adresat Forumului economic mondial de la Davos. Liderul chinez a avertizat luni împotriva unui „nou război rece” care nu poate să ducă decât la un „impas”.

Xi Jinping n-a numit SUA în discursul său, dar s-a prezentat și de această dată ca apărător al multilateralismului şi mondializării. Mesajul lui pare a fi un avertisment de a nu continua politica lui Donald Trump care a prezentat China drept rivalul nr. 1 al SUA, mai ales în plan comercial şi tehnologic și vine la mai puţin de o săptămână după instalarea la Casa Albă a lui Joe Biden.

Beijingul se teme că noul președinte american ar putea încerca să-i unească pe occidentali împotriva sa, scrie France Presse. Casa Albă a declarat duminică faptul că Joe Biden a purtat discuții telefonice cu președintele francez Emmanuel Macron, dar și cu prim-ministrul britanic Boris Johnson despre necesitatea ca SUA să lucreze cu Europa asupra politicii referitoare la China.

Războiul Rece bate din nou la ușa Europei

Jinping a aflat despre aceste discuții și îl avertizează pe Biden să nu organizeze Europa într-o alianță împotriva Beijingului, spunând că orice încercare de a exclude China din rețelele comerciale și tehnologice globale riscă să reia Războiul Rece, potrivit Politico.eu.

„Construirea de clanuri sau declanşarea unui nou război rece, respingerea, ameninţarea sau intimidarea celorlalţi, impunerea decuplării, perturbarea lanţurilor de aprovizionare sau stabilirea de sancţiuni pentru a provoca izolarea nu ar face decât să împingă lumea către divizare şi chiar confruntare”, a subliniat Xi Jinping.

La scurt timp după ce Biden a câștigat alegerile prezidențiale din SUA din noiembrie, UE a propus să facă echipă cu administrația sa pentru a scoate China din comerțul tehnologic global.

Ulterior, Comisia Europeană a propus un „Consiliu transatlantic pentru comerț și tehnologie” pentru a stabili standarde comune privind noile tehnologii, în încercarea de a împiedica China să stabilească o poziție dominantă economică într-o serie de sectoare cu valoare ridicată prin dezvoltarea propriilor standarde tehnologice și industriale utilizate pe scară largă.

Președintele chinez a reacționat la această informație. „De roadele tehnologiei ar trebui să beneficieze întreaga umanitate, nu să devină instrumentele de restricționare și suprimare a dezvoltării altor țări”, a declarat Xi.

Merkel, de partea lui Jinping: „Eu și el suntem de acord cu asta. Vedem o nevoie de multilateralism”

Cancelarul german Angela Merkel s-a declarat  de partea lui Xi Jinping cu privire la evitarea blocurilor de tipul Războiului Rece. Aceasta nu e deloc de acord ca Europa să aleagă o tabără, dintre SUA și China.

În timp ce administrația președintelui SUA, Joe Biden, caută să grupeze democrațiile pentru a confrunta China, Merkel a fost extrem de precaută cu privire la formarea facțiunilor, potrivit Politico.eu.

„Mi-aș dori foarte mult să evit construirea de blocuri”, a declarat cancelaru german la Forumul Economic Mondial de la Davos. „Nu cred că ar face dreptate multor societăți dacă am spune că acestea sunt Statele Unite și acolo este China și ne grupăm în jurul uneia sau alteia. Aceasta nu este înțelegerea mea despre cum ar trebui să fie lucrurile.”

Angela Merkel s-a declarat „foarte mulțumită” de acordul de investiții UE-China, invocând reciprocitatea, transparența subvențiilor statului chinez și deschiderea „accesului mai previzibil la (…) tehnologie de ultimă generație” în China. Ea a cerut, de asemenea, noii administrații de la Casa Albă să găsească un punct comun cu UE privind impozitarea companiilor digitale.

author avatar
Andreea Vlad