AcasăȘTIRI EXTERNECum arată primul pod rutier între Rusia și China. A fost deschis...

Cum arată primul pod rutier între Rusia și China. A fost deschis vineri pentru transportul de marfă – FOTO/VIDEO

podCum arată primul pod rutier între Rusia și China. A fost deschis vineri pentru transportul de marfă - FOTO/VIDEO / captură video

Primul pod rutier între Rusia și China a fost deschis pentru transportul de marfă vineri, într-o perioadă în care Moscova se apropie tot mai mult de Beijing.

Lucrările de construcție la podul Blagoveshchensk-Heihe, peste râul Amur, au fost finalizate în mare parte la sfârșitul anului 2019.

Podul, inaugurat cu artificii

Transportul între orașele de frontieră, cu legături comerciale strânse, a fost asigurat până acum cu bărci, poduri plutitoare și chiar pe gheață, în timpul iernii.


La ceremonia de deschidere de vineri câteva camioane de marfă au traversat podul lung de un kilometru, în timp ce focuri de artificii albe, albastre și roșii, culorile drapelului rus, au fost lansate de pe malul rusesc, relatează The Moscow Times.

Construcția podului a costat 318 milioane de dolari

Podul ar fi costat 18,8 miliarde de ruble (318 milioane de dolari), iar, potrivit Interfax, 14 miliarde de ruble ar fi fost investite pe secțiunea rusă a podului.

Ministrul rus al Transporturilor, Vitali Saveliev, a spus că deschiderea podului va crește schimbul de mărfuri dintre Rusia și China la 1 milion de tone pe an.

Deocamdată, restricțiile Covid-19 din China interzic transportul de pasageri pe podul Blagoveshchensk-Heihe.

După ridicarea restricțiilor, se așteaptă ca podul să fie traversat zilnic de 630 de camioane de marfă, 164 de autobuze și 68 de autoturisme.

Guvernatorul regiunii Amur Vasili Orlov a declarat că taxa pentru utilizarea podului va fi de 8.700 de ruble (146 de dolari) și astfel costurile de construcție vor fi recuperate în 20 de ani.

author avatar
Andreea Vlad