AcasăȘTIRI EXTERNECum arată harta secetei în Europa! Dezastrul lăsat în urmă de caniculă...

Cum arată harta secetei în Europa! Dezastrul lăsat în urmă de caniculă şi lipsa precipitaţiilor

secetaCum arată harta secetei în Europa! Dezastrul lăsat în urmă de caniculă şi lipsa precipitaţiilor

Canicula extremă din multe ţări europene a lăsat în urmă pământul pârjolit. E secetă cum rar au mai văzut oamenii în Franţa, Spania, Ungaria sau chiar România. Guvernele naționale iau măsuri de urgenţă pentru a preveni un dezastru ecologic.

Agricultura e distrusă în majoritatea statelor europene. Turismul este și el afectat, din cauza interdicțiilor privind utilizarea apei.

Agricultura italiană, prejudiciu de 6 miliarde de euro

Italia se luptă cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani. Prejudiciul adus agriculturii se ridică la 6 miliarde de euro. Recolta de porumb și furaje s-a înjumătățit, producţia grâului a scăzut cu 30%, cea a fructelor cu 15%, iar cantitatea de lapte muls a scăzut şi ea cu 20%.

În Franța, de miercuri întreaga țară este în stare alertă de secetă, aceasta fiind cea mai gravă din istoria ţării, aşa cum a spus premierul, Elisabeth Borne.

În 100 de municipii din sud-estul țării deja nu mai curge apă potabilă de la robinet, iar mai la nord, în regiunea Vosgi, apa de la robinet nu poate fi băută timp de cel puțin 48 de ore: autoritățile locale sunt nevoite să o înlocuiască cu apa din lac, care înainte de a fi băută, trebuie tratată. Guvernul a activat o celulă de criză de secetă.

Fermierii din Ungaria au anunţat pagube provocate de secetă pe 550.000 de hectare, un record istoric. În sud estul ţării situaţia e atât de gravă, încât oamenii, încercând să facă haz de necaz, se întreabă dacă n-ar trebuie să-şi ia cămile în loc de cai.

Sudul Europei, pârjolit de incendii

Lacul de acumulare La Vinuela din Spania, construit acum 40 de ani pentru a furniza apă potabilă şi de irigaţii în satele şi fermele din jur, oferă un peisaj dezolant. A scăzut la 12 la sută din capacitate. Dacă nu vine ploaia, va fi dezastru.

Portugalia, pe lângă faptul că apa din lacurile de acumulare pentru centralele hidroelectrice a ajuns la jumătate, e pârjolită pe incendii.

Iar în zona de coastă a Sloveniei, situaţia e atât de gravă încât, pentru prima dată în istoria ţării, a fost nevoie de intervenţia armatei pentru a livra apă potabilă municipalităţilor aflate în pericol.

Olanda, Germania, Polonia și Croația se confruntă cu aceleași neplăceri, în primul rând cu dificultatea de a găsi furaje.

author avatar
Andreea Vlad
366 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger