AcasăȘTIRI EXTERNECum ar arăta un Trump mai pe placul europenilor

Cum ar arăta un Trump mai pe placul europenilor

Adică mai puțin eurofob, cum se poartă acum președintele SUA. Donald Trump a început un război comercial cu Uniunea Europeană, a ordonat retragerea trupelor americane din Germania și a abandonat acordul nuclear iranian negociat în comun cu Franța, Germania și Marea Britanie. El intenționează să părăsească  și acordul climatic de la Paris a doua zi după alegerile din 3 noiembrie. Nu este de mirare, deci, că doar unul din trei europeni are o viziune favorabilă asupra Statelor Unite. Dar există motive pentru care chiar Trump ar putea dori să schimbe jocul.

Cea mai imediată și mai promițătoare zonă pentru cooperarea transatlantică – posibil chiar sub Trump – se numește China. Peste 70% dintre americani și europeni au o viziune nefavorabilă asupra Chinei. Statele Unite și majoritatea țărilor europene acordă deja un control mai atent investițiilor chineze. Serviciul de acțiune externă al Uniunii Europene – biroul relativ neputincios al blocului – și Departamentul de Stat al SUA au fost deja de acord, în principiu, să aibă un dialog regulat despre China. Acest lucru ar putea avea mai multă influență politică prin prezidarea acestuia de către vicepreședintele SUA și un vicepreședinte al UE și prin includerea, în funcție de subiectul care va fi discutat, a miniștrilor apărării, finanțelor și comerțului din principalele țări europene și Statele Unite. Comerțul a fost un capitol cheie în relațiile SUA-Europa în timpul administrației Trump. Dar și aici există posibilități de cooperare reciprocă –  tarifele vamale suplimentare pentru produsele ambelor părți nu sunt o soluție, iar europenii sunt de acord cu americanii că mecanismul Organizației Mondiale a Comerțului pentru soluționarea disputelor comerciale are nevoie de reformă și așteaptă propuneri concrete de la Washington. Pentru a reduce subvențiile neloiale, în special din partea Chinei, Statele Unite au ajuns deja la un acord preliminar cu UE și Japonia care ar trebui finalizat, notează Foreignpolicy. Atât Europa, cât și Statele Unite doresc o mai mare diversitate și rezistență în lanțurile lor de aprovizionare, ca urmare a întreruperilor experimentate în timpul focarului inițial Covid-19, în special în domeniul medical.

Prin urmare, de ce nu s-ar încheia un acord comercial bilateral care elimină tarifele și barierele asupra produselor medicale, creând astfel lanțuri de aprovizionare transatlantice care nu depind de China? Pe ambele părți ale Atlanticului, guvernele vor trebui să înceapă să impoziteze economia digitală – pentru că acolo sunt banii. Negocierile privind impozitarea acceptabilă a serviciilor digitale sunt deja în curs și sunt programate să se încheie  la mijlocul  lui 2021.Nici administrația Trump, nici publicul american nu au multă dragoste pentru marile companii tehnologice ale căror profituri gigantice sunt în mare parte neimpozitate. A încheia un acord cu Europa cu privire la o taxă digitală minimă pentru a evita mișcările unilaterale ale diverselor capitale europene nu numai că ar evita un război comercial altfel probabil, dar ar oferi administrației Trump venituri atât de necesare. Dacă Trump câștigă un al doilea mandat, provocările cu care se confruntă SUA sunt prea mari, nevoia aliaților în rezolvarea acestor provocări este prea evidentă și timpul până la următoarea criză este prea scurt pentru a nu găsi o modalitate de a coopera cu Europa.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
152 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger