AcasăȘTIRI EXTERNECum acţionează autorităţile române în cazul românilor din Danemarca, arestaţi, şi cu...

Cum acţionează autorităţile române în cazul românilor din Danemarca, arestaţi, şi cu copilul luat de statul nordic

parinti danemarcaCum acţionează autorităţile române în cazul românilor din Danemarca, arestaţi, şi cu copilul luat de statul nordic

Părinții români ai bebelușului de numai o lună au fost arestați în Danemarca, după ce medicii de acolo au cerut ajutorul poliției, pentru că starea copilului le-a trezit suspiciuni. Medicii suspectează că micul pacient ar suferi de „sindromul bebelușului scuturat”.

Copilul este acum în afara pericolului de moarte, dar primește în continuare îngrijiri medicale, a precizat diplomatul român.

Ambasada României de acolo a discutat cu mama

Ambasada României a discutat, duminică, cu mama copilului, aflată în arest. Se fac demersuri similare și pentru o vizită la tatăl copilului, care este deținut într-un alt centru.

Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a anunţat că, luni, îl va invita pe ambasadorul Danemarcei acreditat la Bucureşti la o discuţie în comisie referitoare la „cazul extrem de grav” al familiei Rotundu, care se află în detenţie, fără „vreo verificare prealabilă”, sub acuzaţia de tratamente abuzive împotriva bebeluşului lor de cinci săptămâni.

În acest caz dramatic din Danemarca, familia Rotundu cu copilaşul de 5 săptămâni – părinţii Sorana şi Ionuţ au exclusiv cetăţenia română şi au drept de rezidenţă în Danemarca, iar copilul prin naştere dobândeşte cetăţenia română, chiar dacă nu are deocamdată certificat de naştere românesc.

Din ce am discutat cu cei de la MAE, Secţia Consulară a Ambasadei României la Copenhaga va procesa rapid, în această situaţie excepţională, documentele pentru acordarea actelor de identitate româneşti şi pentru bebeluşul Mathias.

Situaţia este foarte serioasă şi a generat deja reacţii publice în mediile din societatea românească şi mediile româneşti din străinătate. ste firesc ca statul român să intervină foarte rapid.

Personal, am constatat că, în străinătate, sunt situaţii în care autorităţile naţionale ale unor state vest europene intervin în viaţa de familie a cetăţenilor români care locuiesc acolo şi nu informează, potrivit regulilor de drept internaţional, statul de cetăţenie.

Noi am aflat de la membrii familiei şi din presă şi nu mi se pare firesc ca notificările diplomatice să absenteze şi să nu fie informat statul român”, a declarat Corlăţean.

România aruncă vina pe sistemul danez

Potrivit lui Vorlăţean, „la o primă lectură, din datele obţinute de la familie şi din profilul părinţilor, se pareca o primă evaluare, că este o abordare profund greşită îndreptată împotriva acestor părinţi care au fost trimişi, fără niciun fel de verificare prealabilă, în locuri de detenţie într-o situaţie care era oricum gravă şi în care copilaşul trebuia să primească asistenţă medicală solicitată de părinţi de foarte multă vreme”.

Poate că autorităţile daneze ar trebui să examineze şi o posibilă culpa medicală, un malpraxis, la nivelul celor care au gestionat neinspirat momentul travaliului şi naşterii, de la bun început.

Sunt lucruri de discutat, le vom discuta în spirit constructiv şi este necesară o cooperare corectă astfel încât adevărul să prevaleze şi nu eventual tentaţiile de a acoperi greşelile unui sistem, aşa cum am mai văzut şi în alte state, cum este cazul Norvegiei, Germaniei şamd”, a mai spus Titus Corlăţean.

author avatar
Andrei Ștefan