AcasăȘTIRI EXTERNECum a reacţionat Macron după ce Franţa a devenit prima ţară care...

Cum a reacţionat Macron după ce Franţa a devenit prima ţară care a înscris dreptul la avort în Constituție

emmanuel macronMacron toarnă gaz pe nemulțumirea populației. Măsură șoc pentru rezerviști: „Vom mări limitele de vârstă”

Franța a devenit luni prima țară care a consacrat în mod explicit dreptul la întreruperea voluntară a sarcinii (avortul) în Constituția sa.

Un număr de 780 de parlamentari au aprobat introducerea următoarei fraze în articolul 34 din Legea fundamentală: „Legea stabilește condițiile în care se exercită libertatea garantată femeii de a recurge la o întrerupere voluntară a sarcinii”.

Votul, primit cu ovaţii în sală

În aplauze furtunoase, Yaël Braun-Pivet, preşedinta Adunării Naţionale, a anunţat că 780 de deputaţi au aprobat propunerea şi doar 72 de deputaţi au votat împotrivă.

„Mândrie franceză, mesaj universal. Să sărbătorim împreună intrarea unei noi libertăți garantate în Constituție cu prima ceremonie de sigilare din istoria noastră deschisă publicului.

Ne vedem pe 8 martie, Ziua internațională a drepturilor femeilor”, a postat Macron.

80% dintre francezi susţin dreptul la avort

Dreptul la avort este mai larg acceptat în Franţa decât în Statele Unite şi în multe alte ţări, sondajele arătând că aproximativ 80% dintre francezi susţin faptul că avortul este legal.

Faptul că acest drept este în declin în alte părți ale lumii a fost demonstrat în mod dramatic în iunie 2022, când Statele Unite au anulat hotărârea Roe vs. Wade, care proteja accesul la avort la nivel federal.

Votul de luni a consacrat în articolul 34 din Constituţia franceză că „legea determină condiţiile în care o femeie are garantată libertatea de a recurge la avort”.

author avatar
Andrei Ștefan
299 afisari

2 COMENTARII

  1. Sa nu se mai mire poporul francez de ce este luat la „ciocan” de catre „minoritatile conlocuitoare”.
    Un popor defect, isi merita soarta cu varf si indesat.

  2. In contextul in care francezii ar ataca Rusia, (via Ucraina), asa cun zice Macron, se impunea legiferarea dreptul la avort pentru madamele si mademoizellele franceze, avand in vedere ca militarii rusii care vor ocupa Franta, sunt renumiti pentru violurile pe care le executa.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger