AcasăȘTIRI EXTERNECum a RÂS Putin de Macron cu 4 zile înainte ca Rusia...

Cum a RÂS Putin de Macron cu 4 zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina: „Vorbesc cu tine de la sală. Zelenski te minte!”

macronFranța dă dovadă de ipocrizie maximă. Condamnă războiul din Ucraina, dar continuă să facă afaceri cu Moscova

„Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă. Acum vorbesc cu tine de la sală”, îi răspunde Vladimir Putin lui Emmanuel Macron, care îi propune o întâlnire la vârf cu Joe Biden, un final suprarealist de conversaţie telefonică, care a avut loc cu patru zile înaintea începerii ofensivei ruse în Ucraina.

Cele nouă minute de conversaţie, pe cât de inedite, pe atât de fascinante, se află în centrul documentarului „Un preşedinte, Europa şi războiul”, realizat de Guy Lagache.

Putin insista pe acordurile de la Minsk

„Ce aș putea să spun? Vezi şi singur ce se întâmplă”, îi răspunde Vladimir Putin, referindu-se la acordurile de la Minsk care ar trebui să aducă pacea în estul Ucrainei, unde separatiştii pro-ruşi sunt activi după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014. El îl acuză pe Volodimir Zelenski că a spus că vrea să să doteze cu arme nucleare. „Nu, baliverne”, comentează Emmanuel Bonne.

Liderul de la Kremlin îl acuză apoi pe omologul său francez că vrea să „revizuiască acordurile” şi cere să fie luate în considerare propunerile de pace ale separatiştilor.

Putin le lua apărarea separatiştilor

Vladimir Putin revine asupra acuzaţiei şi deplânge faptul că separatiştii nu sunt ascultaţi. Macron se manifestă însă şi ca mediator şi propune o întâlnire a tuturor părţilor. „Voi cere imediat asta de la Zelenski, insistă el.

Macron ajunge apoi, în cele din urmă, la scopul apelului său, acela de a-l convingă pe Vladimir Putin să accepte o întâlnire cu preşedintele Joe Biden la Geneva pentru a încerca o dezescaladare. Vladimir Putin nu pare încântat de propunere, cu atât mai puţin de stabilirea unei date. „Nu l-am convins, a invadat Ucraina”, afirmă Emmanuel Macron în fata camerei lui Guy Lagache.

author avatar
Andreea Vlad
881 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger