Speranțe tot mai mici de a se ajunge la un acord nuclear între SUA și Coreea de Nord. După ultimele evenimente, din contră, am putea spune că Washingtonul se pregătește să ia la palme Phenianul. Deocamdată, lansează o anchetă internațională care își propune să ia urma banilor ascunși de dinastia Kim în conturi din străinătate. Și nu-s puțini deloc, e vorba de peste 2,5 miliarde de dolari depozitate în bănci din China, Rusia, Thailanda, chiar și Kuweit!
În timp ce America se confruntă cu cele mai violente proteste din istoria recentă, procurorii își fac de lucru cu dosarul nord-coreean. Și nu-i vorba de chestiunea înarmării nucleare a Phenianului, acum altceva arde. Sunt banii scoși din țară de Kim Jong-un, mai bine de 2,5 miliarde de dolari, zice Wall Street Journal.
Rechizitoriul procurorilor federali arată că nord-coreenii au înființat niște companii-paravan cu sucursale secrete în străinătate și făceau acolo plăți uriașe în dolari americani. Este vorba despre un tip de tranzacție ilegal, întrucât Phenianul se află încă sub embargou american.
În cele 50 de file din dosar, autoritățile din Statele Unite incriminează 30 de persoane care au ajutat Coreea de Nord să transfere ilegal miliarde de dolari începând cu anul 2013. FBI susține că oficialii de la Phenian au deschis în străinătate peste 250 de firme-paravan, cu ajutorul cărora au „driblat” sancțiunile economico-financiare impuse de America.
SUA au sancționat Banca de Comerț Exterior a Phenianului pentru implicarea ei în sprijinirea programelor nucleare și de rachete balistice ale Partidului Comunist. Totuși, cu ajutorul „a 250 de companii-paravan, 28 de agenți nord-coreeni și cinci cetățeni chinezi” au reușit să spele plățile „care tranzitau Statele Unite”. Rechizitoriul identifică sucursale ascunse care operau în China, Rusia, Thailanda, Libia, Austria și Kuweit.
Printre cei acuzați oficial de anchetatorii americani sunt și doi foști președinți ai Băncii de Comerț Exterior, Ko Chol Man și Kim Song Ui, ambii aflați pe „lista neagră” a Departamentului Trezoreriei SUA.
Cazul fusese clasat, însă procuratura americană a decis redeschiderea lui imediat ce s-a constatat că autoritățile de la Phenian nu au de gând să renunțe la ambițiosul program nuclear.
Săptămâna trecută, mass-media din Coreea de Nord a anunțat că președintele Kim Jong-un a convocat o întâlnire cu liderii militari pentru a discuta despre „susținerea și dezvoltarea arsenalui nuclear” al țării.