AcasăȘTIRI EXTERNECulmea activismului climatic. „Elevii” Gretei Thunberg se auto-acuză de rasism

Culmea activismului climatic. „Elevii” Gretei Thunberg se auto-acuză de rasism

Culmea activismului climatic. „Elevii” Gretei Thunberg se auto-acuză de rasism

O mare parte a mișcării de activism School Strike 4 Climate din Noua Zeelandă s-a desființat în mod oficial, spunând că a fost „rasistă” și „insuficient de sensibilă la persoanele de culoare”. Mișcarea mondială a „grevelor șolare” a fost inițiată de activista suedeză Greta Thunberg.

Mișcarea, care are sediul la Auckland, a declarat pe Facebook că „a evitat și ignorat vocile și revendicările negrilor, indigenilor și persoanelor de culoare” (BIPOC).

Și s-a auto-acuzat că este „un spațiu rasist și dominat de albi”. Grupul a anunțat de asemenea că nu va mai organiza greve școlare și se va angaja mai degrabă să susțină „justiția climatică condusă de BIPOC”, scrie Valeurs Actuelles.

Mișcarea globală Strike School a apărut sub „leadershipul” Gretei Thunberg, care a început să renunțe la școală în 2018 pentru a protesta în fața parlamentului suedez. În prima grevă școlară din 15 martie 2019, mai mult de un milion de elevi din 125 de țări au protestat împotriva inacțiunii guvernamentale cu privire la schimbările climatice. Din partea School Strike 4 Climate au participat peste 20.000 de elevi în Noua Zeelandă.

În luna septembrie a aceluiași an, School Strike New Zeland a organizat o „grevă intergenerațională”. Se estimează că au participat aproximativ 170.000 de persoane, ceea ce îl face al doilea cel mai mare protest din istoria Noii Zeelande, scrie The Guardian.

„Decolonizarea este o sarcină uriașă”

În ciuda succesului său, grupul național a întâmpinat deseori probleme de reprezentativitate. În încercarea de a-și restabili imaginea, School Strike 4 Climate a organizat ulterior evenimente care reuneau oameni de culoare. Potrivit grupului, „comunitățile BIPOC sunt afectate în mod disproporționat de schimbările climatice, așa că lupta pentru justiția climatică ar trebui să fie condusă de vocile și nevoile lor (…).

Anunțul a atras laude de la unii. Anevili, un purtător de cuvânt al grupului indigen de „apărare climatică” Te Ara Whatu,  a susținut decizia. Observând că „rasismul este predominant în multe organizații din Noua Zeelandă”, Anevili a spus: „Decolonizarea este o sarcină uriașă și este un apel curajos pentru ei să spună că au probleme cu rasismul … și apoi să facă un pas înapoi și să spună că dizolvarea este un lucru corect”.

Alții au fost mai critici. Mary Moeono-Kolio, coordonatorul grupului Wellington al 350 Pacific Climate Warriors, a spus că, deși nu există „spațiu pentru rasiști ​​în mișcarea climatică (sau oriunde)”, anunțul „nu este ceva de sărbătorit”.

„Este trist, dezamăgitor. Mișcarea climatică are nevoie de implicarea și angajamentul tuturor ”, a spus ea.

author avatar
Tudor Borcea