AcasăȘTIRI EXTERNECulisele întâlnirii Putin – Macron. Președinții vor discuta singuri, fără consilieri. Poate...

Culisele întâlnirii Putin – Macron. Președinții vor discuta singuri, fără consilieri. Poate salva Franța Ucraina?

Culisele întâlnirii Putin – Macron. Președinții vor discuta singuri, fără consilieri. Poate salva Franța Ucraina?

În speranța de a dezamorsa criza din Est, Emmanuel Macron va ajunge luni, 7 februarie, la Kremlin pentru a se întâlni cu Vladimir Putin.

O premieră pentru cineva care nu a mai fost niciodată la Kremlin și care speră la progrese semnificative pe calea detensionării în Ucraina.

Întâlnirea dintre Emmanuel Macron și Vladimir Putin va avea loc luni după-amiaza și seara. Nu a fost stabilită nici o limită de timp, iar cei doi șefi de stat se vor întâlni singuri –  însoțiți numai de traducători și de cei care iau notițe.

Franța vrea să împace și capra și varza

O întâlnire față în față menită să promoveze cel mai deschis dialog posibil, fără ca prezența echipelor respective să influențeze cuvintele celor doi președinți. Ultima întâlnire dintre cei doi șefi de stat datează din mai 2018, la Sankt-Petersburg, când Putin deja declarase că dialogul „este întotdeauna mai bun decât confruntarea”.

Desigur, Macron nu speră să obțină singur retragerea trupelor ruse și sfârșitul crizei ucrainene. „Trebuie să fim foarte realiști. Nu vom obține gesturi unilaterale, dar este esențial să evităm o deteriorare a situației înainte de a construi mecanisme și gesturi de încredere reciprocă”, a explicat președintele Republicii, scrie Le Point.

Macron a minimalizat însă posibilitatea unei invazii în Ucraina. „Obiectivul geopolitic al Rusiei de astăzi nu este în mod clar Ucraina, ci clarificarea regulilor de coabitare cu NATO şi UE”, vrea să creadă președintele Franței.

După întâlnirea cu Putin, Macron va călători în Ucraina marți, sperând să-i poată prezenta președintelui Volodimir Zelenski, la Kiev, elemente liniştitoare.

În așteptare, liderul de la Elysee preferă să împace și capra și varza, susținând că ține cont de nemulțumirile ambelor părți: „Securitatea și suveranitatea Ucrainei sau a oricărui alt stat european nu pot face obiectul nici unui comprommis, la fel cum este legitim ca Rusia să-și pună problema propriei securități”.

author avatar
Tudor Borcea
382 afisari

3 COMENTARII

  1. Când zici Franța te bușește râsul. Sau oMacrou. Păi ăla-i un gerontofil bătut în cap de soartă, ce naiba să facă el?
    De la Napoleon încoace, care nici măcar n-a fost francez, ei tot mai jalnici sunt.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger