AcasăȘTIRI EXTERNECuba și SUA, bătălia lozincilor politice în ritm de reggaeton și...

Cuba și SUA, bătălia lozincilor politice în ritm de reggaeton și rap

Între Havana și Florida s-a pornit un ping-pong muzical cu protagoniști din rândurile susținătorilor și detractorilor guvernului cubanez. Duminică, duo-ul Gente de Zona, vedete latine care au colaborat cu Jennifer Lopez și Enrique Iglesias, vor interpreta pentru prima dată în concert, la Miami, piesa care a început ostilitățile: „Patria y vida”.

„S-a terminat”, „oamenii sunt obosiți” proclamă melodia care deviază sloganul revoluționar „Patria o muerte” pentru a apela la  „zori noi” pe insulă, alături de cântăreții Descemer Bueno și Yotuel Romero (din grupul Orishas), cu sediul în Florida, și, în Cuba, rapperii El Funky și Maykel Osorbo.„Patria y Vida a sosit pentru că Cuba se află într-un moment critic”, explică Randy Malcolm(Gente de Zona) pe  Marine Stadium din Miami, unde concertul va avea loc ca un drive-in, din cauza pandemiei.”Există o represiune ca niciodată în Cuba. Nu există libertate de exprimare. Drepturile omului nu sunt respectate. Mulți oameni care luptă aici împotriva dictaturii nu au făcut-o până acum. Nici noi nu am avut curaj”, recunoaște cântăreața, care a emigrat în Florida în 2013.

“Aroganța imperiului american”

În Havana, răspunsul oficial a fost rapid: este o „campanie împotriva Cubei”, a denunțat televiziunea de stat înainte de a promova un videoclip, lansat pe 16 martie, cu titlul „Patria o muerte, por la vida”, de către artiștii Raul Torres, Annie Garcés, Dayana Divo, Karla Monier și Yisi Caliber.Melodia îi acuză pe cei din „Patria y vida” că au fost plătiți pentru „a linge aroganța imperiului american”. Cearta nu s-a încheiat aici, notează AFP.  Aproape în fiecare săptămână, o piesă a fost lansată dintr-o parte sau alta a strâmtorii Floridei, fie că este vorba de rapperul El Micha care fredonează din Miami „Cuba strigă pentru libertate” sau de cubanezi în uniforme de poliție care preiau în cor „Patria o muerte „. În trecut, artiștii cubanezi au apărat adesea revoluția în cântec, precum Carlos Puebla care în anii 1960 a devenit celebru cu „Et Fidel est arrived” sau „Hasta siempre, comandante”, dedicat  lui Che Guevara. Dar populația s-a săturat de revoluții și comunism. Climatul politic a devenit deosebit de tensionat între Havana și Florida, unde trăiesc majoritatea cubanezilor exilați, după patru ani de consolidare a embargoului de către fostul președinte american Donald Trump, care a înrăutățit criza economică de pe insulă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
98 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger