Volodimir Zelenski susţine că-i va transmite Rusiei propuneri de pace, însă după ce vor fi agreate de comunitatea internaţională.
„Când planul de acţiune va fi pe masă, acceptat de toţi şi transparent pentru oameni, atunci el va fi comunicat reprezentanţilor Rusiei, astfel încât să putem pune cu adevărat capăt războiului”, a declarat preşedintele ucrainean.
Putin a cerut capitularea Ucrainei
Vineri, preşedintele rus Vladimir Putin „a avansat o propunere. Dar trebuie spus adevărul: el nu invită la negocieri, el cere capitularea Ucrainei”, a spus vicepreşedintele american, Kamala Harris.
Cancelarul german Olaf Scholz a subliniat că „pacea nu înseamnă doar absenţa războiului” şi a respins noţiunea de „realitate nouă” avansată de Kremlin, care ar oficializa controlul Moscovei asupra a 20% din teritoriul ucrainean.
Kremlinul a punctat că Occidentul a reacţionat neconstructiv la propunerile preşedintelui rus Vladimir Putin privind o nouă arhitectură de securitate şi discuţii de pace cu Ucraina.
Noul acord semnat de Biden și Zelenski
Joe Biden și Volodimir Zelenski au semnat, joi, la summitul G7 din Italia, un acord bilateral de apărare menit să întărească apărarea Ucrainei în faţa invaziei rusești.
Specialiştii sunt de părere că această înţelegere între SUA şi Ucraina ar fi de fapt un pas către aderarea Ucrainei la NATO.
Acordul precizează că, în cazul unui atac armat împotriva Ucrainei sau al unei ameninţări cu un astfel de atac, oficialii americani şi ucraineni se vor întâlni în maximum 24 de ore pentru a stabili ce mijloace suplimentare de apărare sunt necesare.