AcasăȘTIRI EXTERNECu Brexit dar fără forță de muncă. Marea Britanie își revizuiește sistemul...

Cu Brexit dar fără forță de muncă. Marea Britanie își revizuiește sistemul de vize / Acum sunt buni și străinii

Cu Brexit dar fără forță de muncă. Marea Britanie își revizuiește sistemul de vize / Acum sunt buni și străinii / Foto: Facebook

Premierul britanic Liz Truss va lansa o revizuire a sistemului de vize din Marea Britanie, în încercarea de a atenua deficitul sever de forță de muncă din sectorul industrial.

Potrivit Financial Times, primul ministrul este pregătit să meargă împotriva unora dintre membrii guvernului său anti-imigrație, permițând unor industrii să recruteze angajați din străinătate, în special ingineri.

Să muncească, dar cine?

Reforma ar putea include o relaxare a cerinței de cunoaștere a limbii engleze pentru ca muncitorii străini să poată intra în Marea Britanie, se arată în document.

Întrebat dacă reforma are în vedere relaxarea regulilor de imigrare, ministrul britanic de Finanțe, Kwasi Kwarteng, a declarat duminică pentru BBC: „Nu este vorba despre relaxarea regulilor. Ideea dezbaterii privind Brexit, dacă vrem să mergem unde am hotărât, este de a controla imigrația într-un mod care să funcționeze pentru Regatul Unit”.

După ce a votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană, Marea Britanie s-a confruntat cu o acută criză de forță de muncă, inclusiv după pandemia Covid-19. Mai ales după Brexit, un val de lucrători din Europa de Est a decis așa numita migrație inversă, părăsind regatul din cauza noilor reguli.

author avatar
Tudor Borcea