AcasăȘTIRI EXTERNECruciada Italiei împotriva Big Tech

Cruciada Italiei împotriva Big Tech

Moartea Antonellei Sicomero(10 ani) în urma unei provocări de pe  aplicația de partajare video Tik Tok a determinat Garante, autoritatea italiană de reglementare a confidențialității, să ia măsuri. Cazul a evidențiat abordarea agresivă a Italiei față de companiile digitale, mai ales atunci când alte țări fac sluj în fața puterii Big Tech.

Garante a ordonat Tik Tok să înceteze prelucrarea datelor personale ale utilizatorilor a căror vârstă nu este verificată. Conform legislației UE privind confidențialitatea, este sarcina Irlandei să reglementeze TikTok, deoarece aici se află sediul european al companiei. Dar Garante a invocat o dispoziție de urgență – utilizată doar pentru a doua oară de la intrarea în vigoare a normelor blocului comunitar privind protecția datelor în 2018 – care i-a permis să se ocupe direct de TikTok. În decembrie, Garante a lansat procesuri oficiale împotriva aplicației pentru încălcarea regulilor de protecție a datelor: mecanismul de înscriere TikTok nu a reușit să protejeze minorii, a afirmat agenția,  cu copiii mai mici care se pot înscrie cu ușurință. Dacă TikTok continuă să nu se conformeze, atunci Italia trebuie să transmită plângerea către Irlanda. Dar supravegherea confidențialității este inhibată de legile UE privind protecția datelor. Irlanda este încă autoritatea de reglementare desemnată pentru mulți dintre giganții tehnologiei și a fost mai puțin entuziastă în  privința asumării lor.

Starea frontului

Garante face parte dintr-un triumvirat al autorităților de reglementare italiene care sunt la fel de acerbe în fața Big Tech. Este însoțit de autoritatea pentru concurență și consumatori, AGCM, și de autoritatea pentru telecomunicații, AGCOM. „Autoritățile italiene au fost foarte active și agresive, în special în ceea ce privește giganții tehnologici. Nu sunt timizi ”, a declarat pentru Politico Enzo Marasa, avocat în domeniul concurenței la firma Portolano Cavallo. „Acest lucru este valabil mai ales pentru AGCM”, a adăugat el. „Este foarte proactiv. A încercat și a reușit să se afirme ca lider printre alți “câini de supraveghere” din UE.” AGCM a  amendat Apple cu 10 milioane de euro  anul trecut pentru că i-a indus în eroare pe consumatori cu privire la rezistența la apă a iPhone-urilor sale și cu  încă 10 milioane  în 2018 pentru proiectarea telefoanelor sale de a funcționa mai puțin bine după o perioadă stabilită de timp, o practică cunoscută sub numele de „perimare planificată”. Are două probe în așteptare împotriva Google:  una  pentru abuzul de poziție dominantă pe piața publicității grafice, și alta, care vizează Apple și Dropbox, se referă la neobținerea acordului utilizatorilor pentru date atunci când oferă servicii cloud. AGCM a fost, de asemenea, printre primii  care au  cercetat gigantii de comerț electronic Amazon și eBay la începutul pandemiei coronavirusului, când o sticlă mică de Amuchina – un popular dezinfectant pentru mâini care costă în mod normal 7,50 euro – a fost vândută cu 50 de euro pe eBay. Din 2018, trio-ul de reglementare al Italiei a aplicat amenzi  cumulate de 69 milioane de euro giganților digitali.

author avatar
Bogdan Borcea
292 afisari

1 COMENTARIU

  1. Mai corectativa gramatica aproximativa pe care o practicati.
    „Garante a lansat procesuri oficiale …”
    La asa procesuri asa succesuri!
    Vorba lui ELBA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger