AcasăȘTIRI EXTERNECriza triplă care amenință lumea: ONU, către un tratat istoric

Criza triplă care amenință lumea: ONU, către un tratat istoric

ONU urmează să lanseze negocieri, în capitala Keniei, Nairobi, cu privire la un tratat „istoric” de luptă împotriva poluării a milioane de tone de deșeuri din plastic care amenință biodiversitatea globală.

Adunarea ONU pentru Mediu (UNEA), cel mai înalt organism internațional pe acest subiect, care reunește în prezent delegați din 175 de țări, va adopta o rezoluție pentru „terminarea poluării cu plastic”, creând un „Comitet de negociere interguvernamental” însărcinat cu dezvoltarea un text obligatoriu din punct de vedere juridic până la sfârșitul anului 2024.

Pentru Inger Andersen, director executiv al agenției ONU de mediu (UNEP), aceste negocieri reprezintă principalul progres de la Acordul de la Paris privind încălzirea globală din 2015 pentru a face față „crizei triple” care amenință lumea: schimbările climatice, colapsul biodiversității și poluarea.

Textul trebuie să stabilească o agendă foarte largă pentru discuțiile despre un tratat. UNEA  va trebui să ia în considerare în special „ciclul de viață” complet al plasticului, adică impactul producției, utilizării, deșeurilor și reciclarea.

În mod implicit, sunt posibile măsuri de limitare, deoarece tot mai multe țări din întreaga lume au interzis pungile de plastic de unică folosință sau alte produse de unică folosință.

Mandatul prevede, de asemenea, negocierea unor obiective globale cuantificate cu măsuri care pot fi obligatorii sau voluntare, mecanisme de control, elaborarea de planuri naționale de acțiune, luând în considerare specificul diferitelor țări, sau chiar un sistem de ajutor pentru țările sărace, potrivit AFP.

Angajamentul manifestat de marile multinaționale, dintre care unele folosesc foarte multe ambalaje din plastic precum Coca-Cola sau Unilever, pentru un tratat de stabilire a unor reguli comune întărește optimismul, chiar dacă nu au decis măsuri specifice.

Viitorul text trebuie să le ofere vizibilitate și să evite denaturările concurenței în cadrul unei industrii de miliarde, susțin promotorii săi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
659 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger