AcasăȘTIRI EXTERNECriza Rusia-Ucraina / Uleiul de floarea soarelui devine valută forte

Criza Rusia-Ucraina / Uleiul de floarea soarelui devine valută forte

Criza Rusia-Ucraina / Uleiul de floarea soarelui devine valută forte

Penuria de ulei alimentar și explozia prețurilor este și o altă consecință a războiului început de Rusia în Ucraina. Ucraina și Rusia reprezintă 80% din exporturile mondiale de ulei de floarea soarelui.

Rusia deja a anunțat că va interzice exporturile de semințe de floarea soarelui începând de vineri și va impune o cotă de export de 1,5 milioane de tone de ulei de floarea soarelui între 15 aprilie și 31 august, în încercarea de a-și proteja piața alimentară, sub sancțiunile occidentale.

Prețurile au explodat la nivel mondial

Prețurile la alimente la nivel mondial au atins un nivel record în februarie, determinate în principal de uleiurile vegetale, pe fondul aprovizionării limitate agravate de criza Rusia-Ucraina. a declarat Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Indicele FAO al prețurilor la alimente a crescut în februarie cu 3,9% față de luna precedentă, la 140,7 puncte față de 135,7 puncte în ianuarie, a anunțat organizația într-un comunicat de presă.

Indicatorul, care urmărește modificarea lunară a prețurilor internaționale a unui coș de produse alimentare de bază, a depășit nivelul record din februarie 2011 (137,6 puncte). Acesta reflectă prețurile de export.

Războiul reduce drastic recoltele

Prețurile au explodat în ultimele luni și situația s-ar putea înrăutăți și în lunile următoare. Recolta din 2022 ar putea fi redusă cu până la 30% față de cea din 2021, deoarece războiul are loc în regiunile cheie ale producției de semințe de floarea-soarelui.

Prețurile vorbesc de la sine. În Italia, litrul de ulei se vinde cu aproape 2 euro (1,99) iar în Germania a atins 5,5 euro pe litru.

Supermarketuri din diverse țări europene au început să raționalizeze vânzarea uleiului de floarea soarelui.

Problema, dincolo de preț, care s-a dublat totuși în ultimele două luni, este disponibilitatea și mai ales dificultatea înlocuirii uleiului de floarea soarelui cu un alt ulei, mai ales în catering.

În Ucraina, care reprezintă 53% din exporturile mondiale de ulei de floarea soarelui, 70% din exporturi se fac prin Marea Neagră. Oprirea traficului maritim a perturbat tot comerțul, iar acest lucru ar putea dura, evident contribuind la creșterea prețurilor care vor rămâne, potrivit estimărilor, la un nivel record.

Blocarea porturilor la Marea Neagră de către Rusia a determinat autoritățile ucrainene să exporte pe calea ferată către Polonia, Slovacia și România.

România mai pierde un tren

În România, autoritățile dau asigurări populației că nu se va confrunta cu o penurie de ulei de floarea soarelui. România este unul din marii producători din UE la acest capitol (28% din producția din UE). Uleiul de floarea soarelui a reprezentat anul trecut unul din principalele produse alimetare exportate în UE (peste 100.000 de tone).

În timp ce vestul europei se confruntă cu penurii din ce în ce mai mari de ulei și cu scumpiri alarmante, și România poate fi afectată de criza din Ucraina, cu scumpiri la raft. Deoarece țara noastră nu transformă în ulei toată producția de floarea soarelui, principalul motiv fiind lipsa marilor fabrici de prelucrare existente până în 1990.

Faptul că România nu-și transformă toată cantitatea de floarea soarelui în ulei, și exportă o parte neprelucrată, înseamnă pierderi de un milliard de dolari profit pe an, apreciază specialiștii de profil

author avatar
Tudor Borcea
1.136 afisari

1 COMENTARIU

  1. ” Penuria de ulei alimentar și explozia prețurilor este și o altă consecință… ”. Sunt, tudoricā bāshinicā, SUNT, cā e mai multe (sic!). Bā, ziaricilor, cum ati ajuns voi la ziar? :)))

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger