AcasăȘTIRI EXTERNECriza refugiaților din Ucraina, vaca de muls a vameșilor!

Criza refugiaților din Ucraina, vaca de muls a vameșilor!

Criza refugiaților din Ucraina a înduioșat o lume întreagă sau, mă rog, cel puțin pe ăia care nu mai pot de grija altora. Nu știu, însă, dacă vameșii, atât cei români, cât mai ales colegii lor de dincolo, regretă câtuși de puțin războiul ăsta. Dar, dacă e să dau crezare informațiilor răspândite pe Twitter și-n toată presa de la Kiev, aș putea spune că n-ar prea avea motive să o facă, de vreme ce conflictul declanșat de ruși i-a asigurat financiar pe câteva generații de acum încolo.

Șpaga dată pentru trecerea frontierei spre România urcă până la zeci de mii de euro, confirmă surse citate de mass-media ucraineană. În România, șpaga este mai mică, asta-i drept, ba pe deasupra mai circulă și zvonul că la București s-ar fi pus o „taxă de șmecherie”!

Putin, sfântul protector al vameșilor

Numeroase articole apărute în online arată (unele chiar cu dovezi sub formă de înregistrări video) cât de întins este fenomenul șpăgii la vama cu România (nu-i exclus ca la fel să stea lucrurile și la frontiera ucraineano-polonă). Astfel, aici, șpaga pleacă de la 10.000 de euro și, în unele cazuri, urcă chiar și spre 50.000 de euro, asta în funcție de vârsta celui interesat să părăsească în grabă Ucraina; după cum bine se știe, legea marțială decretată de autorități interizce bărbaților trecuți de 18 ani să plece din țară.

Prin târg se vorbește că șpaga dată vameșilor români începe de la 5-7.000 de euro și trece și de 10.000, pentru cazurile mai „speciale”, aidoma celor descrise mai sus.

Păi, la asemenea cifre, să nu se mai vaite vameșii! După cum recunosc și glumesc chiar ei la o țigară, Vladimir Putin a devenit sfântul lor protector, i-a scos din foame pe trei generații de acum încolo! Cumva, putem spune că Rusia a nășit cea mai nouă categorie de milionari în euro apărută la noi în țară.

Autoritatea Vamală Română, Vaticanul din București

Și dacă tot vorbim despre ce se-ntâmplă prin vămile din nordul țării, hai s-o spunem pe aia dreaptă: traficul de țigări, carne vie și droguri este în floare la frontiera cu Ucraina! Și, de când cu noile schimbări din sistem, are toate șansele să crească!

Asta pentru că în România a apărut un stat în stat. Se numește Autoritatea Vamală Română și, de curând timp, nu mai răspunde la comenzile ANAF. Structura a devenit una paneuropeană, sanchi, apără interesele UE; vameșii se laudă că joacă un rol rol determinant în combaterea traficului ilicit și securizează frontierelor externe ale Uniunii. De unde, combinațiile merg ca unse și se așteaptă să fie „pe plus” la final de 2022! Însă alta este „buba”. Se zvonește că a fost introdusă, prin ordin de sus, o „taxă de șmecherie” – astfel, ca să-și păstreze locurile de muncă, vameșii ar fi obligați să cotizeze lunar la București! Ba, ăia de pe granița cu Ucraina, au chiar sumă minimă impusă, că la ei este grosul acum!

În final, câteva rânduri și despre flotantul de la Cotroceni. Ați observat că președintele KIaus Iohannis a părut mai zâmbitor în prezența Kamalei H. decât atunci când era cu Prima Doamnă? Mie, unul, așa mi s-a părut, tot un zâmbet, îmbujorat, figură destinsă, feciorelnică. Dar realitatea este că, dincolo de vorbele protocolare schimbate cu „vicele” SUA, Iohannis n-a smuls nimic de la americani! Nu tu vize ridicate pentru românii care vor să meargă în State, nu tu bani sau orice fel de alt ajutor în gestionarea afluxului de refugiați din Ucraina, nu tu soluții la criza energetică! Mai mult de atât, a pierdut și Ford Craiova, preluată de turci!

Sau poate greșesc eu, iar Kamala a venit la București ca să ia (doar tocmai ce s-a majorat bugetul MApN, nu?!), nu ca să dea!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor