AcasăȘTIRI EXTERNECriză politică la Sofia. Bulgaria, nou guvern interimar condus de Gulub Donev....

Criză politică la Sofia. Bulgaria, nou guvern interimar condus de Gulub Donev. Alegeri anticipate pe 2 octombrie

Rumen RadevCriză politică la Sofia. Bulgaria, nou guvern interimar condus de Gulub Donev. Alegeri anticipate pe 2 octombrie

Preşedintele bulgar Rumen Radev a decretat luni dizolvarea celei de-a 47-a Adunări Naţionale, începând cu 2 august, şi organizarea de alegeri parlamentare anticipate la 2 octombrie, a anunțat Secretariatul de Presă al şefului statului bulgar.

Prin acelaşi decret, Radev a numit un cabinet interimar condus de Galab Donev, fost ministru interimar al muncii şi politicii sociale. Membrii cabinetului interimar şi priorităţile acestuia vor fi prezentaţi oficial marţi la prânz la Administraţia Preşedintelui.

Al patrulea vot în mai puțin de doi ani

Țara urmează să organizeze al patrulea vot parlamentar în mai puțin de doi ani după prăbușirea guvernului lui Kiril Petkov, notează Politico.

Petkov a intrat în funcție cu mai puțin de opt luni în urmă, promițând că va lupta împotriva corupției rampante din țară și a adoptat o linie neobișnuit de puternică împotriva Rusiei în urma invaziei Ucrainei. Dar guvernul său a pierdut un vot de încredere după ce unul dintre partidele din fragila coaliție formată din patru partide s-a retras. Niciun grup politic nu a reușit să obțină o majoritate pentru a guverna ulterior, ceea ce a determinat luni anunțul lui Radev.

Alegerile anticipate ar putea produce un alt parlament fracturat, iar voturile lui Petkov sunt în prezent aproape de partidul de centru-dreapta GERB al fostului prim-ministru Boiko Borisov.

author avatar
Andreea Vlad