AcasăȘTIRI EXTERNEITALIA în CRIZĂ! Mario Draghi și-a dat demisia, președintele i-a respins-o! Ce...

ITALIA în CRIZĂ! Mario Draghi și-a dat demisia, președintele i-a respins-o! Ce calcule se fac la Roma

Mario DraghiCriză politică în Italia. Președintele italian a respins demisia premierului / Draghi trebuie să ceară votul de încredere al parlamentului

Președintele italian Sergio Mattarella a respins demisia premierului Mario Draghi, cerându-i să vină în parlament și să ceară votul de încredere.

Criza a izbucnit joi, 14 iulie, după un vot reușit în Senat cu privire la Decretul de ajutor, care va aloca miliarde de euro familiilor și companiilor pentru a reduce efectele crizei energetice și ale inflației.

Mișcarea Cinci Stele a boicotat un vot de încredere

Mișcarea Cinci Stele a boicotat votul, în ciuda avertismentelor repetate ale lui Draghi că va părăsi guvernul dacă partidul va părăsi coaliția de guvernământ.

„Votul din parlament este un semnal politic foarte semnificativ. Coaliția de unitate națională care a susținut acest guvern nu mai există”, a spus Draghi în cadrul Consiliului de Miniștri, potrivit unei note publicate de biroul său.

Problema, tranșată în Parlamentul

Mattarella a refuzat să accepte demisia lui Draghi și a cerut ca această criză să fie rezolvată în parlament. Draghi va trebui să explice decizia sa în Parlament miercuri, pe 20 iulie, a anunţat biroul Preşedintelui într-un comunicat, conform Euractiv.

Liderul Mișcării Populare Cinci Stele, Giuseppe Conte, i-a transmis recent lui Draghi o serie de ultimatumuri care l-au forțat pe prim-ministru să renunțe la summitul NATO de la Madrid. Pe fondul inflației în creștere, al turbulențelor energetice, al incertitudinilor legate de pandemie și al urgenței de pe scena internațională, el a ales să declanșeze o criză politică.

Mario Draghi a decis să facă un pas înapoi, dar gestul său a stârnit îngrijorări cu privire la politica europeană, deoarece demisia sa ar putea pune sub semnul întrebării reformele italiene finanțate din fondurile de redresare ale UE și nu există nicio garanție că cine îl înlocuiește va avea o abordare pro-UE similară.

author avatar
Andreea Vlad