AcasăȘTIRI EXTERNECriză politică în Austria! Noul cancelar Alexander Schallenberg a demisionat

Criză politică în Austria! Noul cancelar Alexander Schallenberg a demisionat

Alexander SchallenbergCriză politică în Austria! Noul cancelar Alexander Schallenberg a demisionat

Alexander Schallenberg a anunțat că renunță la funcția de cancelar al Austriei. Vestea vine la doar câteva ore după ce Sebastian Kurz a transmis că se retrage definitiv din politică.

Cancelarul a spus că va demisiona imediat ce partidul din care face parte, Partidul Popular Austriac (ÖVP), își va alege noul președinte. Cel actual, Sebastian Kurz, și-a anunțat retragerea din viața politică la doar 35 de ani.

„Nu este și nu a fost niciodată intenția mea de a prelua funcția de lider al ÖVP. Cred cu tărie că ambele funcții, cea de şef al guvernului şi cea de lider al partidului cu cele mai multe voturi, ar trebui deţinute în curând, din nou, de aceeaşi persoană. Din acest motiv, eu voi face disponibil postul meu de cancelar imediat ce în interiorul partidului e stabilită direcţia relevantă”, a declarat Schallenberg, scrie Reuters.

Cancelar doar 2 luni

Kurz a demisionat din funcția de cancelar în octombrie, la ordinul partenerului său de coaliție, Partidul Verde, după ce procurorii au deschis o anchetă pentru corupție. Cu toate acestea, el rămăsese șef de partid și parlamentar.

Schallenberg, un diplomat de carieră, este cancelar de mai puțin de două luni, de la preluarea funcției de la Kurz. El a fost acuzat că este ”marioneta” lui Kurz și îi ține scaunul cald, în timp ce stăpânul său politic încearcă să-și curețe propriul nume.

author avatar
Andreea Vlad