AcasăȘTIRI EXTERNECriză-parfum, la propriu, în Germania. Fără gaz, producătorii de flacoane pentru marii...

Criză-parfum, la propriu, în Germania. Fără gaz, producătorii de flacoane pentru marii parfumieri se vor opri

Criză-parfum, la propriu, în Germania. Fără gaz, producătorii de flacoane pentru marii parfumieri se vor opri / Foto: printscreen

Cu o istorie de 400 de ani, compania germană Heinz-Glas, care produce flacoane de sticlă pentru cei mai mari parfumieri, inclusiv pentru gigantul francez L’Oréal, a văzut multe furtuni economice. Dar actuala criză a gazelor din Germania i-ar putea fi fatală.

„Trăim o situație extraordinară”, a declarat Murat Agac, asistent executiv al directorului general al companiei deținute de o familie germană, condusă de 13 generații din 1622. „Dacă livrările de gaz se termină (…) producția de sticlă va dispărea”, a adăugat el.

Costurile au crescut de 20 de ori

Cu sediul în regiunea Rennsteig, care se întinde între Bavaria, în sud, și Turingia, în est, compania este unul dintre cei mai importanți jucători din lume în acest sector. În fabrica sa bavareză din Kleintettau se produc zilnic aproximativ 70 de tone de sticlă.

Pentru a produce și a modela acest material, fabrica are nevoie de temperaturi ridicate de până la 1.600 de grade. Gazul este utilizat pe scară largă în acest proces. Până de curând, gazul rusesc curgea liber și ieftin prin conductele care leagă Germania de Rusia. Dar acele zile au trecut. În urma războiului din Ucraina, Moscova și-a redus livrările cu 80%.

Ca urmare, prețurile au crescut vertiginos. Pentru Heinz-Glas, costul „a crescut de zece ori, uneori chiar de douăzeci de ori față de 2019”, o situație care „nu este sustenabilă din punct de vedere economic”, spune Murat Agac, scrie Boursorama.

În Kleintettau, recipientele mici, decorate cu motive în relief, sunt modelate în cuptor, inspectate cu atenție de către muncitori, înainte de a fi trimise clienților companiei – inclusiv companiei franceze l’Oréal. Consecințele unei opriri a livrărilor de gaz rusesc ar fi foarte grave pentru compania care produce un milion de astfel de flacoane pe zi în Germania.

La fel ca Heinz-Glas, întreaga industrie germană, un pilon al celei mai mari economii din zona euro, este amenințată. Gazele rusești reprezentau până la 55% din importurile germane înainte de războiul din Ucraina. Producătorii se pregătesc în prezent pentru un sfârșit iminent al livrărilor, în timp ce spectrul raționalizării este deja evocat de către guvern.

Alternative scumpe sau relocarea

Heinz-Glas a investit într-un rezervor de depozitare pentru gaz lichefiat. Dar este posibil ca acest lucru să coste „de trei ori mai mult” decât în prezent și nu va fi suficient. Pe termen lung, înlocuirea întregului sistem de gaz cu o infrastructură electrică ar putea costa „50 de milioane de euro” pentru grup.

„Avem nevoie de sprijinul statului”, spune Murat Agac, sugerând că firma s-ar putea reloca în India sau China, unde are deja o fabrică. De asemenea, cele două fabrici germane ale grupului ar avea nevoie de echivalentul a „3.000 de terenuri de fotbal cu panouri solare” pentru a funcționa.

Pentru cei 1 500 de angajați ai companiei din Germania – și pentru cei 54 000 de angajați din sector la nivel național – perspectivele sunt, prin urmare, sumbre.

author avatar
Tudor Borcea
353 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger