AcasăȘTIRI EXTERNECriza opiaceelor în SUA. Suma uriașă pe care o vor plăti Johnson&Johnson...

Criza opiaceelor în SUA. Suma uriașă pe care o vor plăti Johnson&Johnson și alte companii pharma

Criza opiaceelor în SUA. Suma uriașă pe care o vor plăti Johnson&Johnson și alte companii pharma

Laboratorul Johnson & Johnson și trei distribuitori au fost de acord să vâre adânc mâna în buzunar pentru soluționarea a mii de litigii, după ce 500.000 de persoane au murit din cauza supradozelor în ultimii 20 de ani.

Acuzați că au alimentat criza opiaceelor care a devastat SUA, laboratorul Johnson & Johnson și trei mari distribuitori americani de medicamente au fost de acord să plătească 26 de miliarde de dolari pentru soluționarea a mii de litigii, a anunțat miercuri, 21 iulie, procuratura statului New York.

Un acord „istoric”

Johnson & Johnson a fost de acord să plătească 5 miliarde în nouă ani, iar distribuitorii McKesson, Cardinal Health și AmerisourceBergen, 21 miliarde în 18 ani, cu speranța de a soluționa aproape 4.000 de procese introduse de zeci de state și comunități locale, ca parte a unei propuneri de acord amiabil „istoric”, a precizat procuratura.

500.000 de morți în 20 de ani

Punerea în aplicare a acordului – care ar trebui să permită statelor și comunităților să finanțeze tratamentele necesare acestui flagel – va depinde de numărul de state americane care îl acceptă: miercuri, pe lângă statul New York, alte șase state au indicat că l-au acceptat: Carolina de Nord, Connecticut, Delaware, Louisiana, Pennsylvania și Tennessee.

Dacă va fi confirmat, acordul va fi cel mai important pas al unei bătălii juridice epice, angajată de state și comunități pentru a cere desbăgubiri de la companiile acuzate că au produs și promovat medicamente cu opiacee sau au închis ochii la supraconsumul lor.

Criza opioidelor, declanșată de promovarea incisivă și prescrierea excesivă a analgezicelor care dau puternică dependență, cum ar fi oxicodona, în anii 1990, a ucis peste 500.000 de persoane în Statele Unite, din cauza supradozelor, în ultimii 20 de ani, scrie 20 Minutes.

Ea a  generat o piață extinsă pentru substanțe opiacee ilicite și foarte puternice, cum ar fi fentanilul, care a făcut ca numărul supradozelor să explodeze.

Alte laboratoare, în colimator

După un debut al ameliorării, chiar înainte de pandemia Covid-19, numărul supradozelor fatale a început să crească din nou în 2020: peste 93.000 de persoane au murit, majoritatea din cauza supradozelor legate de opioide.

Au fost trimise în judecată și alte laboratoare, care nu sunt asociate cu acordul anunțat miercuri, din care Teva, Allergan sau Purdue, al căror medicament OxyContin este văzut ca unul dintre primii responsabili pentru această criză.

Nici marile lanțuri de farmacii americane nu sunt afectatede acest acord. Prin urmare, el nu ar trebui să pună capăt litigiilor care le privesc.

author avatar
Tudor Borcea
491 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger