AcasăȘTIRI EXTERNECriza migranților: dictatorul din Belarus amenință UE cu oprirea gazelor

Criza migranților: dictatorul din Belarus amenință UE cu oprirea gazelor

Alexandr Lukașenco a amenințat că ar  putea întrerupe tranzitul de gaze către Uniunea Europeană, dacă blocul va continua cu mai multe sancțiuni împotriva regimului său. Un val de migranți a ajuns la granițele Poloniei și Lituaniei – veniți pe așa numita “rută Belarus”.

“Noi încălzim Europa și ei ne tot amenință cu închiderea graniței. Și dacă noi oprim conductele de gaze de aici? Le recomand polonezilor, lituanienilor și altora fără cap să se  gândească înainte de a vorbi”, a declarat Lukașenko, ridicând posibilitatea de a întrerupe conducta  Yamal care transportă gaz rusesc prin Belarus, în drum spre Polonia și Germania.

Nu este clar cum va putea Lukașenko să oprească gazul, dar acest plan ar trebui să fie aprobat de Moscova: Yamal este deținută de Gazprom.

Criza de frontieră determină Belarus să se apropie de Rusia, singurul ei aliat rămas. Cele două țări au deja o relație economică și de securitate strânsă.

Autoritățile din Belarus încurajează migranții să zboare din Orientul Mijlociu, Afganistan și Africa la Minsk, după care îi escortează spre granița poloneză. Este o răzbunare-șantaj  pentru sancţiunile pe care Uniunea Europeană le-a adoptat împotriva Minskului pentru reprimarea unei mişcări de opoziţie după alegerile prezidenţiale din 2020.

Migranții au făcut mai multe eforturi pentru a trece de gardul de graniță cu Polonia, care este protejat de 15.000 de militari și polițiști. De asemenea, caută să intre în Letonia și Lituania, oficialii lituanieni estimând că aproximativ o mie de persoane sunt adunate la graniță.

Sancţiunile individuale ale blocului european împotriva unor responsabili ai regimului belarus vizează în prezent 166 de persoane, printre care şi preşedintele Aleksandr Lukaşenko şi doi dintre fiii săi. Aceste sancţiuni vizează îngheţarea bunurilor şi interdicţia de intrare în UE.

Bruxelles-ul și țările de la granița UE au denunțat acțiunile Belarusului drept război hibrid.

Comisia Europeană pregătește o nouă rundă de sancțiuni pentru a forța autoritățile de la  Minsk să nu mai canalizeze migranții către UE, care ar putea fi aprobată până săptămâna viitoare.

“Este timpul să se acționeze împotriva Belarusului și vrem să o facem cu partenerii noștri europeni”, a declarat ministrul afacerilor externe al Germaniei, Heiko Maas.

“Uniunea Europenă nu va fi intimidată de amenințările lui Lukașenko”, a subliniat și comisarul pentru Economie, Paolo Gentiloni.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
328 afisari

3 COMENTARII

  1. No acum tusa Angelica o sa primeasca migrantii ca e dependenta de gaz rus cât si ca migrantii nu au ceva cu polonii, ei vor doar sa trăiască în Germania.

  2. Prin scumpirile aberante diktatorul dulap din Cotroceni i-a luat-o inainte.Ala opreste gazele Europei asta pe ale romanilor.Insa pe voi,sclavetii de presa,va freaca grija de altii ,ca de obicei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Pentru unii – mumă, pentru alţii – ciumă! Angajaţii care vor rămâne fără 50% din salariu după ce Guvernul se pregăteşte să le „taie”...

Guvernul le-a pus "gând rău" angajaţilor din sistemul bugetar care nu atrag fonduri europene. Anumite categorii de funcţionari ar putea pierde până la 50%...

Topul destinaţiilor de vacanţă în care specialiştii îţi recomandă să mergi singur. Turismul solo, noua modă de a călători

Românii stau din nou cu gândul la vacanţă. Apropierea verii şi deschiderea sezonului estival i-au împins pe oameni să-şi facă planuri de călătorie. Nu...
proger