AcasăȘTIRI EXTERNECriza migranților de la frontierele Poloniei, ghiuleaua Varșoviei în capul UE

Criza migranților de la frontierele Poloniei, ghiuleaua Varșoviei în capul UE

De ce să lași o criză să treacă neexploatată, când poți câștiga de pe urma ei? Graba migranților care încearcă să intre ilegal în Polonia vine în cel mai oportun moment pentru partidul de guvernământ al țării. Nimeni nu pune la îndoială faptul că Varșovia se confruntă cu o urgență legitimă, mii de oameni care vor să treacă granița cu Belarus ridicând tabere în pădurile umede de mesteacăn care marchează frontiera dintre cele două țări.

Haosul de acolo transmis pe canalele de știri este rezultatul politicilor duse de Alexander Lukașenko. Liderul Belarusului a „deschis” granița cu Polonia, permițând ca zeci de mii de oameni disperați să plece în Vest, în căutarea unui trai mai bun. Este o modalitate prin care Lukașenko pedepsește UE pentru sancțiunile impuse lui personal, dar și țării sale în urma represiunii împotriva protestelor izbucnite după alegerile prezidențiale de anul trecut, contestate de Occident.

Însă glonțul tras de Lukașenko s-a transformat într-o ghiulea pe care Varșovia o aruncă în capul UE. Criza migranților vine ca o mănușă pentru Partidul Lege și Justiție (PiS), aflat la putere în Polonia.

Scădere în sondaje pentru PiS

În ultimele sondaje de opinie, PiS a înregistrat o scădere, fapt pus pe înăsprirea legilor avortului. Mii de oameni au mărșăluit prin marile orașe din întreaga țară protestând împotriva partidului de guvernământ și a politicilor care decurg din alianța strânsă cu Biserica Catolică. Se pare că PiS a ajuns la 32,5% și încă rămâne cel mai popular partid din Polonia, dar sub procentele cumulate de cele două partide centriste din Opoziție.

Acum, urgența de la frontieră a venit la țanc și servește partidului de guvernământ pentru a distrage atenția de la problema avortului. În același timp, criza migranților consolidează relația PiS cu alegătorii săi de bază, un nucleu format din polonezi naționaliști, extrem de atenți la orice chestiune care implică imigrația.

Opoziția, acuzată de alianță cu Putin

De asemenea, Guvernul premierului Mateusz Morawiecki profită și lovește în Opoziție, pe care o acuză că sprijină „invazia” migranților; televiziunea de stat TVP Info a difuzat, duminică seară, un material intitulat „Opoziția sprijină migranții și pe Lukașenko”.

Politicienii PiS și aliații lor au lansat și ei atacuri împotriva rivalilor. „ÎN GENUNCHI!!!”, a scris pe Twitter Krystyna Pawłowicz, voce marcantă în cadrul PiS, care a cerut ca poporul polon să primească scuze pentru situația din prezent: „Cereți scuze polonilor pentru un atac unificat împreună cu Putin și Lukașenko la granițele estice ale Republicii… În genunchi, trădătorilor!”.

Șah la Donald Tusk

Săgeata Occidentului în Polonia, Donald Tusk, liderul partidului de opoziție Platforma Civică, a criticat Guvernul pentru modul în care abordează problema migranților, dar a insistat că este corect să nu se permită accesul în țară a mii de oameni fără documente. „Granițele Poloniei trebuie sigilate și bine protejate”, a declarat el la începutul crizei. Ulterior, a revenit: „Aceștia sunt oameni săraci, care își caută și ei locul pe Pământ”.

Luni, Donald Tusk l-a atacat pe Morawiecki, spunând că „migranții nu sunt aur politic”. A primit replica de la ministrul-adjunct de Interne, Paweł Szefernaker: „Un ticălos”.

În prezent, opoziția din Polonia, condusă de Tusk, este pusă într-o poziție foarte dificilă. Fie renunță la criticile aduse partidului de guvernământ și laudă PiS pentru protejarea frontierelor, fie riscă să fie acuzată de trădare, în felul acesta pierzând  legătura cu alegătorii, îngrijorați de fluxurile necontrolate de migranți.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
603 afisari

3 COMENTARII

  1. Kostea ia trimis cu tenul in Belarus. Acolo sunt mulți frați afgani. Vor să învețe limba germana, după ce s-au saturat de democrația americana.

  2. Nemtii sa i ia pe toti ca mutter merkel a facut aceasta politica de a aduc migranti ea a facut legea metisarii europenilor ca o anticrestina dovedita ca doar ea si nu kim i a dezvelit statuia lui marx!!!!

  3. Spuneti ca migrantii vor sa munceasca, atunci de ce nu ii lasa sa mearga la munca, este nevoie de ei in Vest. Poate ca nu sunt toti chiar migranti sau oameni dornici de munca? Stiu ei mai bine cine sunt acei migranti. Pacat ca se strica padurile din zona.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger