AcasăȘTIRI EXTERNECriza lovește și înmormântarea premierului. Contribuabilii nu mai vor cheltuieli cu onoruri...

Criza lovește și înmormântarea premierului. Contribuabilii nu mai vor cheltuieli cu onoruri naționale

Criza lovește și înmormântarea premierului. Contribuabilii nu mai vor cheltuieli cu onoruri naționale / Foto: printscreen

Japonia va cheltui aproximativ 1,65 miliarde de yeni (peste 11 milioane de euro) pentru înmormântarea cu onoruri naționale, controversată, a fostului premier Shinzo Abe, care a fost împușcat mortal în timpul unui discurs de campanie în iulie, pe fondul opoziției publice tot mai mari față de acest plan.

 

Guvernul a fost presat să anuleze ceremonia, sondajele de opinie arătând că majoritatea alegătorilor se opun din cauza costurilor mari pentru contribuabili și a dezvăluirilor privind legăturile politicienilor din partidul de guvernământ cu Biserica Unificării.

6.000 de invitați, inclusiv șefi de stat

Inițial, guvernul a declarat că înmormântarea, planificată pentru 27 septembrie, va costa doar 250 de milioane de yeni, dar a recunoscut că suma nu includea cheltuielile pentru securitate și cazarea demnitarilor străini.

Securitatea evenimentului va costa aproximativ 800 de milioane de yeni, în timp ce găzduirea delegațiilor străine va adăuga încă 600 de milioane de yeni la nota de plată, a declarat marți secretarul șef al cabinetului, Hirokazu Matsuno, scrie The Guardian.

„Dacă ar fi să oferim o estimare simplificată, cred că totalul ar fi aproape de ceea ce ați spus”, a declarat Matsuno ca răspuns la o întrebare care specula că costurile totale vor ajunge la aproximativ 1,7 miliarde de yeni.

Organizatorii se așteaptă ca peste 6.000 de invitați să participe la ceremonia de la sala Nippon Budokan din Tokyo, printre care Barack Obama, Kamala Harris și Emmanuel Macron, potrivit agenției de presă Kyodo. Aproximativ 50 dintre cele 190 de delegații din străinătate vor include personalități la nivel de „șefi de stat”, a precizat Matsuno.

Jun Azumi, un deputat al partidului de opoziție Partidul Democrat Constituțional, a criticat suma revizuită, menționând că costurile sunt de peste șase ori mai mari decât estimarea inițială a guvernului.

Opoziția publică față de aceste planuri s-a intensificat în ultimele săptămâni, după dezvăluirile privind legăturile dintre membri ai partidului democrat-liberal aflat la guvernare și Biserica Unificării, ai cărei membri sunt cunoscuți colocvial sub numele de Moonies.

Suspectul în cazul asasinării lui Abe, Tetsuya Yamagami, a declarat poliției că l-a vizat pentru că acesta și-a exprimat sprijinul pentru biserică, pe care a acuzat-o că i-a falimentat familia.

Anul trecut, Abe a trimis un mesaj video de felicitare unui grup afiliat la biserică, în care a lăudat angajamentul acestuia față de valorile tradiționale ale familiei. Bunicul său, fostul prim-ministru Nobusuke Kishi, a avut un rol esențial în promovarea bisericii în Japonia ca un bastion postbelic împotriva comunismului.

Petiții și proteste în fața parlamentului

Sondajele de opinie sugerează că premierul Fumio Kishida nu a reușit să câștige sprijinul publicului pentru această ceremonie, prima de acest fel de la funeraliile de stat ale premierului postbelic Shigeru Yoshida, în 1967.

Kishida a declarat săptămâna trecută că a recunoscut că scandalul Bisericii Unificării a zdruncinat încrederea publicului în politică, adăugând că va cere partidului să își întrerupă legăturile cu organizația.

Într-un sondaj realizat în această lună de ziarul Yomiuri Shimbun, 56% dintre respondenți au declarat că se opun funeraliilor de stat, în timp ce 38% au fost în favoarea acestora.

Grupurile civice care se opun ceremoniei au depus recent o petiție cu 400.000 de semnături prin care solicită anularea acesteia, în timp ce săptămâna trecută aproximativ 4.000 de persoane au manifestat împotriva evenimentului în fața parlamentului.

author avatar
Tudor Borcea