AcasăȘTIRI EXTERNECriza laptelui praf în SUA. Biden apelează la armată / Operațiunea „Fly...

Criza laptelui praf în SUA. Biden apelează la armată / Operațiunea „Fly Formula” – Video

Criza laptelui praf în SUA. Biden apelează la armată / Operațiunea „Fly Formula” - Video / Foto: Facebook

31 de tone de lapte praf au aterizat în SUA, ca răspuns la penuria fără precedent care a afectat zeci de mii de sugari și a provocat o criză a administrației Joe Biden.

Un avion care transporta peste 31 de tone de lapte praf pentru copii, destinat pieței americane, afectată de o penurie majoră, a aterizat duminică, 22 mai, în Statele Unite, potrivit imaginilor difuzate de televiziunile americane.

Transport de la baza militară Ramstein, din Germania

Președintele Joe Biden anunțase anterior pe Twitter că un avion „încărcat cu peste 70.000 de livre (peste 31 de tone) de lapte praf pentru copii este pe cale să aterizeze în Indiana.

„Un avion a plecat aseară de la baza aeriană Ramstein din Germania, plin cu lapte praf pentru bebeluși”, a declarat consilierul economic al Casei Albe, Brian Deese. La bord se aflau 132 de paleți de lapte praf de la producătorul Nestlé.

Biden a declarat duminică seara că un al doilea transport este în drum spre SUA. „Am asigurat un al doilea zbor pentru a transporta formula specială pentru sugari Nestlé în Pennsylvania”, a scris președintele pe Twitter, informează Le Monde.

Alte transporturi de lapte praf „vor sosi la începutul acestei săptămâni” cu alte zboruri. Primul transport va acoperi aproximativ 15% din nevoile imediate, a declarat consilierul economic prezidențial Brian Deese.

Situație de cvasi-monopol pe piață

Statele Unite se confruntă de mai multe luni cu o penurie de lapte pentru bebeluși, cauzată de probleme de aprovizionare și de muncă legate de Covid-19 și agravată de închiderea, în februarie, a unei fabrici a producătorului Abbott din Michigan, după o retragere de produse suspectate de a fi provocat moartea a doi sugari.

„Aveam un producător care nu respecta regulile și făcea formule care puteau îmbolnăvi bebelușii”, a declarat Brian Deese. Dar dincolo de asta, s-a întrebat principalul consilier economic al lui Joe Biden, „cum am ajuns la o piață controlată în proporție de 90% de trei companii?”

El a subliniat necesitatea de a „se aduce mai multă concurență în economie” în SUA, pentru „a avea mai mulți furnizori de lapte pentru bebeluși, astfel încât nicio companie să nu aibă un asemenea control asupra liniilor de producție. Și va trebui să lucrăm la asta”.

author avatar
Tudor Borcea