AcasăȘTIRI EXTERNEEfectele Covid-19 asupra industriei turismului. Pierderi de 2.000 de miliarde de dolari...

Efectele Covid-19 asupra industriei turismului. Pierderi de 2.000 de miliarde de dolari în 2021!

Sectorul turismului global se așteaptă la pierderi  de 2.000 de miliarde de dolari anul acesta din cauza restricțiilor legate de pandemia Covid-19, a anunțat luni, 29 noiembrie, Organizația Mondială a Turismului (UNWTO). Pentru instituție, reluarea activității este „lentă” și „fragilă”.

Această estimare, similară cu pierderile înregistrate în 2020, vine pe măsură ce au fost luate noi restricții, în special în Europa, pentru a face față unui nou val de epidemie și a variantei Omicron, detectată pentru prima dată în Africa de Sud și care se propagă rapid în întreaga lume.

Aceste ultime evoluții arată că situația este „total imprevizibilă” și că sectorul turismului nu este la adăpost de pericolele care ar putea provoca „daune economice enorme”, a recunoscut secretarul general al UNWTO, Zurab Pollikashvili.

Puține speranțe pentru o redresare rapidă

Potrivit agenției ONU, sosirile de turiști internaționali ar trebui astfel să rămână cu 70 până la 75% mai mici în acest an decât cele dinainte de pandemie. Sectorul turismului, unul dintre cele mai afectate de consecințele Covid-19, este de așteptat să sufere  pierderi faraonice, estimate la 2.000 de miliarde de dolari, sau 1.780 de miliarde de euro, un nivel identic cu cel din 2020.

Criza din sectorul turistic este istorică, dar turismul are capacitatea de a se redresa rapid”, nuanțează Zurab Pololikashvili, spunând că speră ca 2022 să fie „un an mult mai bun” decât 2021, scrie Le Point.

Sosirile de turiști internaționali au revenit în timpul sezonului estival, sugerând o îmbunătățire după un început de an lent, datorită creșterii rapide a vaccinărilor. Cu toate acestea, ritmul de recuperare rămâne „neuniform” conform regiunilor lumii, insistă într-un comunicat de presă UNWTO, care atribuie această situație eterogenă diferitelor grade de restricții de mobilitate, rate de vaccinare și încrederea călătorilor.

Aproape 50 de țări, încă închise turiștilor

Potrivit UNWTO, 46 de țări rămân în această etapă complet închise turiștilor, sau 1 din 5 destinații, iar 55 sunt parțial deschise. În schimb, patru țări au ridicat toate restricțiile: Columbia, Costa Rica, Mexic și Republica Dominicană.

În fața acestor obstacole, doar un răspuns coordonat din partea țărilor va „restaura încrederea consumatorilor”, conchide UNWTO, care a planificat să dezbată aceste chestiuni în cadrul adunării sale generale din capitala Spaniei, Madrid.

author avatar
Tudor Borcea
214 afisari
Zenville

Ultimele știri

Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!

Cireşele de import, desigur, arată delicios pe tarabă, dar pofticioşii doar le privesc deocamdată, din cauza preţului.Vestea bună este că în două săptămâni vor...

Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO

Teribilism al unor tineri, în Baia Mare. Imaginile filmate în plină stradă, cu „aventura” care s-a vrut a fi fost distractivă, dar care ar...
proger