AcasăȘTIRI EXTERNECriza îngrășămintelor zguduie lanțul alimentar european / „Prețuri record” și „piață a...

Criza îngrășămintelor zguduie lanțul alimentar european / „Prețuri record” și „piață a gazelor falimentară”

Facturile la energie în creștere în Europa declanșează un val de închideri la marile fabrici de îngrășăminte de pe continent, provocând perturbări pentru fermieri, producători de alimente și pentru producătorii de bere.

Joi, cea mai mare companie de îngrășăminte din lume, Yara, cu sediul în Norvegia, a anunțat o reducere cu 50% a producției sale de uree și îngrășăminte azotate pe bază de amoniac din Europa, invocând „prețurile record”.

Fabricile se închid

Decizia a venit la mai puțin de 24 de ore după ce cea mai mare fabrică de îngrășăminte din Marea Britanie, CF Fertilisers UK, a anunțat că va „opri temporar” producția la fabrica sa din Billingham. Alți doi mari producători de îngrășăminte din Polonia au anunțat că vor întrerupe operațiunile la începutul săptămânii.

Îngrășămintele nu numai că sunt vitale pentru a spori fertilitatea solului, dar producția lor creează un produs secundar, dioxidul de carbon, CO2, care este utilizat pentru a adăuga efervescență berii și băuturilor răcoritoare, pentru a aproviziona spitalele pentru procedurile chirurgicale și pentru a permite sacrificarea animalelor în mod uman.

Fermierii, producătorii de alimente și chiar proprietarii de baruri sunt, prin urmare, profund îngrijorați de implicațiile mai largi ale unei crize iminente a îngrășămintelor.

Carlsberg Polska, a treia cea mai mare companie producătoare de bere din Polonia și filială a multinaționalei daneze, a declarat pentru Politico că intenționează să oprească producția de bere aproape imediat – și că și alți producători de bere vor urma exemplul.

„Dacă nu dispun de instalații pentru a-și produce propriul CO2, majoritatea companiilor producătoare de bere vor fi nevoite să facă același lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Carlsberg Polska, Beata Ptaszyńska-Jedynak.

„Piața europeană a gazelor este falimentară”

Sectorul îngrășămintelor, care consumă multă energie, se numără printre primele industrii grele din Europa care își reduc producția pe fondul crizei energetice exacerbate de invazia Moscovei în Ucraina și de sancțiunile occidentale ulterioare asupra petrolului și gazelor rusești – un ingredient necesar pentru îngrășămintele pe bază de azot.

Jacob Hansen, șeful principalului grup de lobby Fertilizers Europe, a declarat că prețurile în creștere ale gazului, despre care observatorii din industrie se tem că vor rămâne ridicate cel puțin până la sfârșitul anului, fac „imposibilă” menținerea producției.„Pentru mine este evident că piața europeană a gazelor este falimentară – nu funcționează”, a spus Hansen.

Închiderile au stârnit temeri în mai multe sectoare de alimente și băuturi. Minette Batters, președintele Uniunii Naționale a Fermierilor din Marea Britanie, a declarat că închiderea celei mai mari fabrici de îngrășăminte din Marea Britanie este „extrem de îngrijorătoare”. Piața îngrășămintelor „este crucială pentru menținerea și îmbunătățirea producției noastre interne de alimente”, a adăugat ea, îndemnând guvernul să revizuiască disponibilitatea produselor cu CO2.

Penurie de bere în Marea Britanie

Industria britanică a berii și a barurilor a declarat că momentul închiderii „nu putea fi mai prost ales” și „ar putea duce la penuria de bere în întreaga țară”. Atât berarii, cât și pub-urile se confruntă deja cu costuri „extreme” care amenință să închidă afaceri și să afecteze mijloacele de subzistență în întreaga Marea Britanie.

Există, de asemenea, implicații mai largi dincolo de bere și băuturi răcoritoare, deoarece CO2 este utilizat pentru fabricarea unor produse precum gheața carbonică, care este esențială pentru conservarea alimentelor în timpul transportului și depozitării.

Ministrul polonez al Agriculturii, Henryk Kowalczyk, a declarat joi că lucrează la un plan care ar ajuta producătorii de îngrășăminte să cumpere gaz la un preț moderat. „Lucrăm la acest lucru. Deocamdată, nu vreau să vorbesc despre detalii, avem deja câteva idei acolo și ne punem de acord asupra unor soluții”, a declarat Kowalczyk.

Pentru a atenua o parte din presiune, Comisia Europeană a propus suspendarea temporară a tarifelor la produsele cheie pentru fabricarea îngrășămintelor pe bază de azot, propunere pe care guvernele naționale din cadrul Consiliului UE o vor discuta după ce își vor relua reuniunile în septembrie, potrivit unui oficial european.

author avatar
Tudor Borcea
235 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger