AcasăȘTIRI EXTERNECriza gazului: Europa își poate goli rezervele până în martie

Criza gazului: Europa își poate goli rezervele până în martie

Creșterea tensiunilor dintre Occident și Rusia cu privire la Ucraina a stârnit îngrijorări cu privire la fluxurile de gaze rusești către Europa, determinând Comisia Europeană și Statele Unite să investigheze surse alternative.

Într-o declarație comună, președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen, și președintele SUA, Joe Biden, au promis o cooperare strânsă în domeniul securității energetice.

Și după o întâlnire recentă cu miniștrii europeni ai energiei din Franța, comisarul pentru energie Kadri Simson a declarat că blocul discută cu parteneri precum Azerbaidjan despre potențialul de creștere a aprovizionării cu gaze către continent.

În cazul în care gazul rusesc încetează complet să curgă în Europa, măsurile de înlocuire a aprovizionării nu vor fi suficiente, potrivit unui studiu al think tank-ului Bruegel, citat de Euronews.

Privind în perspectivă, există trei scenarii. Dacă Rusia și toți ceilalți furnizori continuă să furnizeze la nivelurile actuale, stocarea la nivelul UE ar atinge un minim de aproximativ 320 terawatt-oră (TWh) în aprilie.

Dacă Rusia va reduce aprovizionarea la începutul lunii februarie, stocarea ar atinge un nivel minim de 140 TWh în aprilie.

Dacă, pe lângă reducerea aprovizionării cu Rusia, vremea este rece, atunci depozitul la nivelul UE va fi gol până la sfârșitul lunii martie.

Trecerea peste o jumătate de iarnă fără importurile rusești ar putea fi dificilă, dar o oprire totală ar pune continentul să înlocuiască în totalitate fluxurile de la Gazprom – imposibil de realizat tehnic și politic.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
204 afisari

1 COMENTARIU

  1. Cumpara de la Baumgarden, de la soc mixta OMV-Gazprom.
    Era un cap de teava Nabucco(ipotetic)
    Nabucco nu s-a facut, consortiul a ramas🤔
    Interesant….
    Ca si diminuarea cu 11%a productiei de gaz pe 2021, in Petrom…🤔

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger