AcasăȘTIRI EXTERNECRIZA GAZELOR. Vom îngheța de frig iarna următoare?! Oamenii, nevoiți să reducă...

CRIZA GAZELOR. Vom îngheța de frig iarna următoare?! Oamenii, nevoiți să reducă drastic căldura în casele lor

gazeCRIZA GAZELOR. Vom îngheța de frig iarna următoare?! Oamenii, nevoiți să reducă drastic căldura în casele lor

Șeful transportatorilor de gaze din Europa transmite un avertisment pe fondul absenței gazelor din Rusia și a creșterii prețurilor. Europa se va confrunta cu o criză profundă, iar oamenii ar fi nevoiți să reducă drastic căldura în casele lor, este de părere Torben Brabo, care este și președintele Gas Infrastructure Europe (GIE).

Operatorii de transport și înmagazinare a gazelor naturale din Europa iau în calcul toate scenariile posibile pentru iarna viitoare, inclusiv pe cel extrem în care nu vor exista deloc livrări de la gigantul rus de stat producător Gazprom, caz în care consumul va trebui raționalizat, spune Brabo.

Declarația a fost făcută într-un interviu acordat Euractiv înainte de anunțurile-șoc privind suspendarea de către Rusia a fluxurilor de gaze către Polonia și Bulgaria.

„Importurile de gaze din Rusia acoperă 45% din consumul UE, iar gazul asigură 25% din consumul total de energie al Europei, așa că 10% din consumul de energie al continentului este dependent de ruși. Iar dependența nu e uniformă, unele țări și regiuni vor fi mult mai afectate decât altele în scenariul opririi livrărilor Gazprom. (…) Fără gaz rusesc, suntem probabil în cea mai rea situație în care am fost vreodată”, a declarat șeful GIE, într-un interviu pentru Euractiv.

Europa ar putea apela la raționalizarea gazelor

Brabo arată că planurile Comisiei Europene de înlocuire a gazului rusesc, prin majorarea importurilor de gaze naturale lichefiate (LNG) din alte surse și prin creșterea producției interne de biometan, sunt probabil prea optimiste, deși fiecare miliard de metri cubi în plus contează. El spune că, în caz de penurie, consumul populației, al școlilor și al spitalelor va fi prioritizat, în timp ce unora dintre marii consumatori industriali li se va tăia aprovizionarea.

„Acum, mai mult decât oricând, este momentul impunerii de măsuri de conservare a energiei. Planul în 10 puncte al Agenției Internaționale a Energiei de reducere a dependenței UE de gazul rusesc sugerează consumatorilor reducerea temporară a temperaturii din locuințe (pe timp de iarnă – n.r.). Diminuarea căldurii din clădiri cu 1 grad ar duce la scăderea consumului de gaze în Europa cu circa 10 miliarde metri cubi pe an. La mine acasă, am redus temperatura cu 12 grade. Familia mea a fost nemulțumită, dar asta este – toți trebuie să folosim energia într-un mod mai eficient”, a declarat Torben Brabo.

author avatar
Andrei Ștefan
445 afisari

3 COMENTARII

  1. Sper ca nevasta-ta sa te lase si sa plece sa se fute cu altul, la caldura, ‘nea Brebule! Treaba ta daca vrei sa-ti tremure chilotii pe tine in casa pt a-l pedepsi pe rusnacul cu care nu ai nicio treaba. Dar nu-i pune pe altii sa fie la fel de dobitoci ca tine. Am stat in frig si intuneric deajuns. Stai tu si cercopitecii trepanati ca tine.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger