AcasăȘTIRI EXTERNECriza gazelor: Europa oprește contractele pe termen lung cu Rusia

Criza gazelor: Europa oprește contractele pe termen lung cu Rusia

Uniunea Europeană plănuiește un termen limită dur pentru a pune capăt contractelor pe termen lung de import de gaze naturale– o lovitură pentru principalul său furnizor Rusia.

Executivul comunitar vrea să împiedice ca astfel de contracte să fie prelungite dincolo de 2049, în cadrul unei reforme de amploare a pieţelor sale energetice, potrivit Bloomberg.

De asemenea, Comisia Europeană va propune şi măsuri pentru a întări securitatea aprovizionării, într-un moment în care blocul comunitar se confruntă cu preţuri record la gaze şi un posibil deficit de aprovizionare în iarnă.

Planul Comisiei este în contradicție cu solicitările venite din Rusia, care furnizează aproximativ o treime din necesarul de gaze al Europei.

Moscova preferă de mult timp contractele încheiate pe termen lung şi a cerut în mod repetat UE să semneze mai multe astfel de contracte, ca o condiţie pentru extinderea unui acord privind livrarea de gaze via fostele state din URSS şi după 2024.

Şefii din guvern din statele membre UE urmează să discute toate aceste propuneri de măsuri la un summit care va avea loc joi la Bruxelles.

“Rezervele strategice” nu vor opri dependența de Gazprom

Planul Comisiei are în vedere și un sistem în cadrul căruia statele membre UE vor achiziţiona, la comun, gaze naturale pentru a forma rezerve strategice, o măsură care se vrea un răspuns la creşterea preţurilor la energie.

Analiștii sunt de părere că un cadru pentru achiziţionarea comună de stocuri strategice de gaze de către entităţile reglementate, pe o bază voluntară, este o încercare a  Bruxelles-ului de a întări sistemul de depozitare european, dar nu va rezolva principala problemă a blocului: dependența acută de gigantul rus Gazprom.

În primul rând, depozitul european de gaze va trebui să câștige acordul tuturor statelor membre.

În al doilea rând, stocarea actuală în Europa funcționează la nici două treimi. Mai puțin de o duzină de țări ale UE au rezerve strategice de gaze, iar sistemul  propus de Comisie va cere guvernelor să finanțeze înființarea de capacități partajate între ele – un proiect foarte costisitor pentru fiecare țară care se luptă cu propriile riscuri energetice.

Aceste riscuri sunt în creştere pentru această iarnă, în condiţiile în care gradul de umplere a depozitelor de gaze este la un minim istoric pentru acest moment al anului şi nu se întrevede un sfârşit al crizei.

În plus, tensiunile crescute dintre Rusia şi Ucraina riscă să afecteze şi mai mult aprovizionarea cu gaze.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
420 afisari

2 COMENTARII

  1. UE: – Chiar dacă iuropeanului de rînd n-o să-i mai ajungă banii de la un salar la altul (curent, încălzire), chiar dacă o să rabde de frig pe întuneric (n-o să fie destul), în numele democrației și economiei libere, vom ațîța cu bota ursul prin gard. Spre binele iuropeanului desigur.

    Glumă, glumă, dar rude de-ale doamnei Ursula, din familia Albrecht, au fost mari latifundiari și proprietari de sclavi încă de la începuturile colonizării Americii. Păzea, sângele apă nu se face.

  2. Pentru consumatori, contractele pe termen lung sunt mai avantajoase decat cele „spot”. Comisia ursulei (ca a noastra, a europenilor, nu e) actioneaza contra interesului cetatenilor UE, vor rezulta niste preturi „astronomice” care vor conduce la saracirea noastra… Poate chiar asta se doreste…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger