AcasăȘTIRI EXTERNECriza gazelor din Europa. Cum arată planul UE pentru scăderea prețurilor

Criza gazelor din Europa. Cum arată planul UE pentru scăderea prețurilor

gazeCriza gazelor din Europa. Cum arată planul UE pentru scăderea prețurilor

Incertitudinea provocată de războiul din Ucraina are efecte și la pompă. Cel mai scump sortiment de benzină a trecut de opt lei litrul, iar prețurile vor continua să crească, spun economiștii. Și prețurile la gaze explodează în Europa, iar scumpirile vin în urma sancțiunilor impuse Moscovei în legătură cu evenimentele din Ucraina. Prețurile acestora se măresc exagerat, lucru resimțit de mulți oameni.

Miniştri europeni de Finanţe au ajuns marţi la un acord pentru a subvenţiona preţurile la combustibilii utilizaţi în gospodărie şi de asemenea să ofere sprijin companiilor afectate de creşterea preţurilor la energie, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia, a declarat ministrul francez de Finanţe, Bruno le Maire, transmite Reuters.

„Războiul din Ucraina a condus la o creştere semnificativă a preţului materiilor prime, în special la gaze naturale şi alimente. Acesta cere un răspuns economic coordonat din partea statelor europene”, a declarat Bruno le Maire.

Trei măsuri de sprijin

Bruno le Maire a precizat că strategia comună are la bază propunerile Comisiei Europene privind relaxarea restricţiilor cu privire la ajutoarele de stat.

„Această strategie se bazează pe trei aspecte. Primul, sprijin pentru toate gospodăriile afectate de creşterea semnificativă a preţului combustibililor. Acest lucru l-am făcut în Franţa şi multe alte state europene au făcut acelaşi lucru, sau intenţionează să facă asta”, a spus Bruno le Maire. „Ar fi vorba de o reducere de preţ la pompă. Multe persoane nu au altă alegere decât să meargă cu maşina la muncă. Sprjinul pentru gospodării îl considerăm necesar”, a adăugat oficalul.

Cea de a doua măsură de sprijin ar ajuta companiile cele mai afectate de creşterea preţului gazelor naturale. Ajutorul ar veni sub forma unor împrumuturi garantate de guvern sau granturi pentru companiile care consumă foarte multă energie.

Cea de a treia măsură vizează diversificarea surselor de aprovizionare cu energie pentru a deveni independenţi de Rusia, principalul furnizor de energie al blocului comunitar, în condiţiile în care îi livrează 45% din gazele naturale, mai mult de un sfert din petrol şi jumătate din necesarul de cărbune.

author avatar
Andreea Vlad
354 afisari

3 COMENTARII

  1. Eu nu am automobil asa ca ma doare-n pix de cresterea pretului benzinei, motorinei, GPL.
    Dar ma afecteaza direct cresterea pretului la energie electrica si gaze si efectele acestor cresteri asupra pretului alimentelor , etc.

    • Da prost mai esti ba bali.Pai cum ba, tu nu-ti dai seama ca, cresterea preturilor este si din cauza cresterii pretului la carburanti? Pai daca ari, semeni, recoltezi, etc cu motorina la pret dublu ce se intampla? Daca furajezi animale cu cereale si nutret la pret dublu ce se intampla? Daca transporti alimente cu motorina la pret dublu ce se intampla? Scad preturile sau scad? Prostovan cu creier de meduza.

  2. Prețul energiei a explodat înainte de război, dar desigur globalismul de la Bruxelles condus de madame Ur sula, a uitat sa explice de energia lui peste prăjit vedere, pe care o visa UE, un fel de morisca pe deal, în timp ce țări precum, China India și Rusia și, au blindat exploatarea miniere pe energie, practic UE și, a tras singura un glonț în piciorul economiei și asta cu mult înainte de acest război, care vrea a fi un fel de paravan acum, pt a masca alte mizerii globaliste

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger