Cauta

Criza energiei. UE se împușcă în picior

Ca de obicei, liderii UE au opinii divergente cu privire la cele mai bune opţiuni de răspuns la creşterea preţurilor la electricitate şi gaze.

Și din acest motiv ar  putea să se abţină să recomande o intervenţie pe piaţa angro de energie din blocul comunitar.

Prețul combustibililor a atins valori record,  pe fondul îngrijorărilor cu privire la livrările din Rusia, cel mai important furnizor al Europei.

Deşi Comisia Europeană a prezentat un set de măsuri vizând reducerea dependenţei de Rusia, guvernele statelor membre sunt supuse la presiuni din partea consumatorilor şi companiilor să îi protejeze de impactul crizei.

Potrivit Bloomberg, divergenţele existente în interiorul UE cu privire la modul cum ar trebui să se răspundă la creşterea preţurilor se adâncesc, în condiţiile în care ţările din sudul blocului comunitar cer acţiuni urgente pentru decuplarea preţului gazelor de cel al energiei electrice, în timp ce statele din nord sunt reticente.

Eexcutivul comunitar vrea să pună pe masă cel de al doilea set de măsuri de urgenţă din care statele membre vor putea să aleagă: sprijinirea veniturilor consumatorilor vulnerabili, precum vouchere şi plata parţială a facturilor, precum şi ajutoare de stat pentru companiile afectate.

Dar acest al doilea set de instrumente trebuie adoptat și votat de toate statele membre – greu de îndeplinit în condițiile actuale.

Un alt instrument ce va fi prezentat liderilor europeni la summitul din 24-25 martie ar fi demararea unei entităţi care ar urma să cumpere electricitate de pe piaţă şi apoi să o revândă anumitor consumatori, la preţuri mai mici decât cele de pe piaţă. Însă principalul obstacol în calea unui astfel de instrument ar fi costurile bugetare ridicate.

Există și o altă opțiune: producătorii de electricitate vor fi subvenţionaţi pentru diferenţa dintre costurile lor reale cu gazele naturale, petrolul şi cărbunele şi un preţ de referinţă stabilit în prealabil. Alternativ, ar putea fi introdus un plafon pentru piaţa angro de electricitate.

Toate aceste strategii arată bine pe hârtie, dar însăși Comisia Europeană le consideră mult prea costisitoare, ar distorsiona compețiția și ar complica comerțul transfrontalier.

De asemenea, intervenţia organismelor de reglementare prin impunerea, temporară, a unui preţ pentru profiturile excesive ale unor producători de energie, este considerate o măsură riscantă, deoarece ar putea declanşa acţiuni în justiţie şi riscuri la adresa securităţii aprovizionării.

Ultimele stiri

  • Caricatura Zilei
  • Horoscop 23 iulie 2025 – Astăzi vei avea ocazia să faci ceea ce ți-ai dorit
  • „Casa Iubirii” – televiziunea românească în cea mai jenantă formă de existență
  • Alege ce citești
  • China umbrește strălucirea diamantelor naturale
  • Bufonul de la ANPC, cu papion și live-uri pe TikTok, tras pe dreapta
  • Sistemul de pensii, praf și pulbere. Sume uriașe încasate necuvenit și venituri ciuntite din pix
  • Împrumuturi pe baza criptomonedelor? Planul JP Morgan Chase
  • Ucraina riscă să devină pentru Trump ce a fost Afganistanul pentru Biden
  • Toni Kroos recunoaște: “N-am fost niciodată fan Real”
  • Exit mobile version