AcasăȘTIRI EXTERNECriza energiei: UE își dă cu levierul în genunchi

Criza energiei: UE își dă cu levierul în genunchi

Germania, Danemarca, Irlanda și alte șase țări europene au declarat că nu vor sprijini o reformă a pieței energiei electrice din UE, înaintea reuniunii de urgență a miniștrilor Energiei pentru a discuta explozia prețurilor facturilor.

Preţurile de referinţă la gaze naturale şi electricitate au atins valori record în ultimele săptămâni şi au rămas la un nivel ridicat, ceea ce a determinat unele state membre, precum Spania şi Franţa, să ceară Comisiei Europene să regândească regulile care guvernează piaţa europeană de electricitate.

Însă, luni, un grup de nouă state membre au dat publicităţii un comunicat comun în care precizează că „nu pot susţine nicio măsură care intră în conflict cu piaţa internă de gaze naturale şi electricitate”, precum o reformare a pieţei angro de electricitate.

Potrivit Reuters, Austria, Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Letonia și Țările de Jos au semnat acest document, care a cerut, în schimb, mai multe măsuri pentru economisirea energiei și un obiectiv pentru o interconectare de 15% a pieței de energie electrică a UE până în 2030.

Se pune întrebarea cum ar putea miniştrii europeni să răspundă la creşterea explozivă a preţurilor, dacă guvernele celor 27 de state membre nu au ajuns încă la un acord.

Spania a condus solicitări pentru o reorganizare a pieței angro de energie, argumentând că sistemul nu sprijină tranziția ecologică a UE.

Preţul angro la electricitate este stabilit de ultima centrală necesară pentru a acoperi cererea totală pentru energie electrică.

Instalațiile de gaz stabilesc adesea prețul în acest sistem, despre care Spania a considerat că este nedrept, deoarece are ca rezultat vânzarea energiei regenerabile ieftine la același preț cu energia mai costisitoare pe bază de combustibili fosili.

Comisia Europeană a anunţat că va analiza dacă piaţa europeană de electricitate funcţionează în mod adecvat, dar a adăugat că nu există dovezi care să sugereze că un alt sistem ar proteja mai bine statele membre de creşterea facturilor la energie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
466 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger