AcasăȘTIRI EXTERNECriza energiei: Bruxelles se spală pe mâini

Criza energiei: Bruxelles se spală pe mâini

Liderii europeni imploră Bruxelles-ului o soluție cuprinzătoare la nivelul UE pentru a controla creșterea prețurilor energetice, dar tot ce au obținut până acum este promisiunea unui set de „instrumente” pe termen scurt, care nu vor rezolva această criză.

În privinţa răspunsului care trebuie dat la creşterea de proporţii a preţurilor la gaz și electricitate, UE este divizată, ca de obicei,  deși se numește “Uniune”: Franța și Spania cer reforme, în timp ce alte țări așteaptă – nici ele nu știu ce.

Prețul record al energiei provoacă îngrijorări majore în capitalele europene, eșecul abordării problemei ar putea declanșa revolte populare împotriva UE și a politicilor sale “verzi” menite să reducă emisiile.

„Ne confruntăm cu o criză fără precedent care necesită măsuri extraordinare, inovatoare și serioase din partea UE pentru a controla această creștere a prețurilor”, a declarat premierul spaniol Pedro Sanchez. Spania se numără printre cele cinci ţări din UE care cer o „abordare comună” alături de Franţa, Republica Cehă, Grecia şi România.

Franța îşi doreşte o revizuire importantă a pieţei electricităţii, în special fixarea preţurilor considerate prea dependente de cotaţiile energiilor fosile, în timp ce Spania propune „achiziţii comune” de gaz, după modelul aprovizionării europenilor cu vaccinuri împotriva Covid-19.

“Este vina Comisiei Europene”

Creşterea actuală a preţurilor energiei este vina Comisiei Europene, a reacționat premierul maghiar Viktor Orban, care  critică deschis politica energetică a UE, în special Pactul verde european şi piaţa carbonului, unde furnizorii de energie trebuie să achite „drepturi de poluare” puternic supralicitate.

Pe de altă parte, Germania şi Olanda au avertizat împotriva unor „măsuri extreme”, fără se le explice, argumentând că este vorba despre o situaţie temporară legată de oferta limitată, repercusiunile crizei sanitare şi pe fondul crizei economice.

Firma de avocatură ClientEarth, citată de Reuters și Politico, a avertizat Uniunea Europeană că îşi va încălca propria sa legislaţie, dacă investiţiile în energia produsă pe bază de gaze naturale vor primi eticheta „verde”, în viitoarea taxonomie a finanţării sustenabile.

Deocamdată, Comisia pregătește un „set de instrumente” cu măsuri politice pe care le-ar putea folosi țările pentru a sprijini consumatorii care se confruntă cu facturi mari de energie electrică.

Țările adepte reformelor energetice au venit cu o varietate de propuneri – de la o renovare majoră a pieței angro de energie electrică a blocului până la utilizarea numerarului Sistemului de comercializare a emisiilor la scăderea facturilor la electricitate.

Totodată, o majoritate a miniștrilor au insistat asupra necesității unei acțiuni mai coordonate de la Bruxelles.

Mai au de așteptat până la summitul   UE din  21 şi 22 octombrie, care se așteaptă să fie dominat de discuții despre criza energetică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
266 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger