AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică. UE aprobă măsuri de urgență pentru reducerea facturilor / „Superprofiturile”,...

Criza energetică. UE aprobă măsuri de urgență pentru reducerea facturilor / „Superprofiturile”, distribuite la consumatori

Criza energetică. UE aprobă măsuri de urgență pentru reducerea facturilor / Foto: Facebook

Miniștrii europeni ai energiei au convenit vineri asupra unor măsuri de urgență pentru a ajuta gospodăriile și întreprinderile din UE să facă față creșterii facturilor la energie, însă mulți consideră că mai sunt necesare măsuri suplimentare în apropierea iernii.

Oficialii au aprobat propunerile înaintate de Comisia Europeană la jumătatea lunii septembrie de a recupera o parte din „superprofiturile” producătorilor de energie și de a le redistribui către consumatori, precum și de a impune o reducere a cererii de energie electrică în perioadele de vârf.

Reducerea consumului la orele de vârf

Recentele scurgeri de gaze din gazoductele Nord Stream 1 și 2 în Marea Baltică, denunțate de UE ca fiind acte de sabotaj, au sporit și mai mult tensiunea în blocul european, care se confruntă deja cu o creștere a prețurilor legată de războiul Rusiei în Ucraina.

Măsurile de urgență convenite vineri au stabilit un obiectiv obligatoriu pentru ca statele să își reducă consumul de energie electrică „cu cel puțin 5%” în timpul orelor de vârf. Cele 27 de state membre ale UE sunt, de asemenea, invitate să își reducă consumul lunar de energie electrică cu 10%, un obiectiv orientativ, scrie Boursorama.

O altă măsură ar fi plafonarea veniturilor producătorilor de energie nucleară și de energie electrică din surse regenerabile (eoliană, solară, hidro), care obțin profituri excepționale vânzându-și producția la un preț mult mai mare decât costurile de producție.

Acest plafon este stabilit la 180 de euro pe megawatt-oră, iar diferența dintre acest nivel și prețul pieței angro trebuie recuperată de către state pentru a fi redistribuită către gospodării și întreprinderi. O „contribuție temporară de solidaritate” se aplică, de asemenea, producătorilor și distribuitorilor de gaz, cărbune și petrol.

În total, ar putea fi returnate venituri de aproximativ 140 de miliarde de euro, potrivit președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Plafonarea prețurilor gazelor dezbină

Însă majoritatea statelor membre – 15, inclusiv Franța, Belgia, Italia și Spania – consideră că „cea mai gravă problemă” trebuie încă abordată: acestea solicită o plafonare a prețurilor  gazelor pe piața europeană. Aceștia doresc ca măsura să se aplice tuturor importurilor de gaze, nu doar celor din Rusia.

Executivul UE, la fel ca Germania, este reticentă față de instituirea unei astfel de măsuri, temându-se că limitarea prețurilor ar amenința aprovizionarea europenilor, descurajând „partenerii de încredere”, precum Norvegia sau Statele Unite, să furnizeze gaze UE, în favoarea altor destinații.

Într-un document pregătitor, Comisia a propus stabilirea unui preț maxim pentru gazul rusesc – transportat prin conducte sau prin gaz natural lichefiat (GNL) – care reprezintă în prezent 9% din importurile europene. În mod tradițional, Rusia a fost cel mai mare furnizor de gaz al UE, aducând peste 40% din gazul din UE.

Pentru a reduce prețurile, Bruxelles-ul mizează pe negocieri cu alți furnizori de gaze prin conducte, dar consideră că, în cazul GNL, puterea de negociere este limitată de concurența internațională. De asemenea, Comisia are în vedere plafonarea prețului gazului utilizat pentru producerea de energie electrică.

Aceste opțiuni sunt discutate de miniștri și se așteaptă să se ajungă la un plan mai detaliat înainte de summitul liderilor UE din 7 octombrie de la Praga și de o nouă reuniune a miniștrilor energiei, care va avea loc la 11-12 octombrie.

author avatar
Tudor Borcea
188 afisari

2 COMENTARII

  1. De ce sa fie superprofiturile lasate sa se faca (chiar daca ulterior ar fi distribuite la consumatori) in loc sa fie limitate inca de la bun inceput? Asa preturile ar putea scadea.

  2. Un inventator anonim japonez a realizat un generator static care produce curent electric pentru a alimenta o casa sau un apartament, cu 15 Kw.
    Asta inseamna ca aceasta putere poate fi folosita pentru incalzire, apa calda si gatit.
    Cu un astfel de generator o familie devine independenta de reteaua electrica si nu o poate afecta intreruperea de curent sau oprirea gazului.
    Inventatorul a studiat 10 ani inventia lui Tesla si ceea ce a facut georgianul Tariel Kapanadze, reusind sa inteleaga principiul de functionare a generatorului inventat de marele Nicolae Tesla.

    Tarile mari, incepand cu Anglia, au Turnurile Tesla pentru a alimenta gratuit sau la un pret foarte mic consumatorii, dar Cabala vrea GENOCID, si incearca prin toate metodele:
    prin criza energetica creata de UE, criza alimentara artificiala, uragane, taifunuri, cutremure, seceta, incendii de paduri cu laserul din sateliti, etc.

    Razboiul din Ucraina ar fi fost incheiat dupa distrugerea ultimului laborator de arme bilologice NATO de sub Mariupol, dar Cabala vrea conflagratie mondiala, insa nici de aceasta data nu le va iesi pasienta.
    In scurt timp se va declansa asaltul final.Deja primii pasi s-au facut: anuntarea mortii Reptilei Angliei, colapsul economic, si urmeaza celelalte puncte din desfasurator.
    Fiti trezi, nici nu stiti ce pierdeti !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger