AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică și lipsa gazelor rusești. Suma colosală pe care o va...

Criza energetică și lipsa gazelor rusești. Suma colosală pe care o va împrumuta Germania

Criza energetică și lipsa gazelor rusești. Suma colosală pe care o va împrumuta Germania / Foto: printscreen

Germania se așteaptă ca anul viitor să împrumute de pe piețe peste 500 de miliarde de euro sub formă de datorii pe termen scurt, mediu și lung pentru a finanța costurile crizei energetice și consecințele pandemiei Covid-19, a anunțat, miercuri, agenția federală de gestionare a datoriei publice, Finanzagentur.

 

În total, guvernul federal intenționează să emită titluri de creanță în valoare de aproximativ 539 de miliarde de euro în 2023, a precizat Finanzagentur, comparativ cu 449 de miliarde de euro în acest an și 483 de miliarde de euro în 2020.

Lipsa gazelor rusești și criza energetică

Ca răspuns la creșterea prețurilor la gaze și la electricitate, legată de războiul din Ucraina, de sancțiunile împotriva Rusiei și de decizia Moscovei de a întrerupe livrările către Europa de Vest, guvernul german a prezentat un „scut” de 200 de miliarde de euro pentru întreprinderi și gospodării.

Se preconizează că finanțele publice din Germania vor fi deficitare anul viitor, iar guvernul federal va trebui, de asemenea, să ramburseze investitorilor peste 325 de miliarde de euro din datoria care ajunge la scadență, scrie Boursorama.

Programul de emisiuni pentru 2023 prevede împrumuturi de 274 de miliarde de euro pe piețele de capital și de 242 de miliarde de euro pe piețele monetare, a precizat Finanzagentur.

author avatar
Tudor Borcea