AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică și izolarea locuințelor în Europa. Ce țări stau bine, ce...

Criza energetică și izolarea locuințelor în Europa. Ce țări stau bine, ce țări stau prost în prag de iarnă

Europenii sunt foarte îngrijorați de facturile la încălzire, din cauza creșterii dramatice a prețurilor la energie, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Comisia Europeană a cerut țărilor să acorde prioritate izolării clădirilor în această iarnă. Însă nu toți cetățenii resimt frigul – sau presiunea facturilor la energie – în același mod. Cercetări recente arată că pierderile de temperatură din locuințe variază considerabil în Europa.

Aceste diferențe se datorează calității izolației clădirilor, deoarece temperaturile exterioare au fost standardizate la 0 °C pentru toate țările analizate.

Ce țară are cea mai proastă izolație a clădirilor

Pierderile de temperatură din locuințe sunt cele mai mari în Regatul Unit, care are cel mai vechi „parc” de locuințe: 37% dintre locuințele din Marea Britanie au fost construite înainte de 1946. Compania de gestionare inteligentă a climei casnice tado° a examinat 80.000 de locuințe din 11 țări europene între decembrie 2019 și ianuarie 2020 pentru a ajunge la această concluzie.

Aceasta a constatat că o locuință din Marea Britanie cu o temperatură interioară de 20 °C și o temperatură exterioară de 0 °C pierde în medie 3 °C după cinci ore.

Ce țară are cea mai bună izolație

Norvegia, cu 0,9 °C, și Germania, cu 1 °C, sunt țările cu cele mai mici pierderi de temperatură în locuințe. Acest lucru înseamnă că locuințele din Marea Britanie pierd căldură de trei ori mai repede decât cele din Norvegia și Germania.

Regatul Unit este urmat de Belgia (2,9 °C), Franța (2,5 °C), Olanda (2,4 °C) și Spania (2,2 °C). Pierderile de căldură sunt mai mari în aceste cinci țări decât pierderea medie (1,8 °C) din toate țările evaluate. Suedia, Danemarca și Austria au toate pierderi medii de temperatură în locuințe de 1,2 °C. În Italia, această valoare este de 1,5 °C.

Costurile energiei, mai mult decât duble pentru casele vechi

Vechimea unei locuințe are o mare influență asupra pierderilor de căldură, precum și asupra unei serii de alte măsuri de eficiență energetică. În Marea Britanie, cercetările efectuate de Oficiul Național de Statistică – pe baza certificatelor de performanță energetică – arată că, în cazul locuințelor vechi, costurile energetice sunt mai mult decât duble față de cele ale locuințelor noi.

Pentru a pune acest lucru în perspectivă: în Anglia, în 2019, costul mediu estimat al energiei pe an pentru o locuință mai veche a fost de 885 de lire sterline (1 028 de euro), față de numai 399 de lire sterline (463 de euro) pentru o locuință mai nouă.

Grupul de campanie pentru climă Insulate Britain nu este singurul care cere ca Marea Britanie să fie izolată. Institutul Regal al Arhitecților Britanici (Royal Institute of British Architects – RIBA) a pledat pentru izolarea în masă a suburbiilor interbelice din Anglia.

Majoritatea locuințelor, construite înainte de apariția reglementărilor termice

Potrivit Observatorului UE pentru stocul de clădiri, majoritatea clădirilor rezidențiale din UE au fost construite înainte de introducerea primelor norme termice, în anii 1970. Aceste măsuri de eficiență energetică au fost introduse după crizele petroliere provocate de războiul și tulburările politice din Orientul Mijlociu.

În general, cu cât ponderea clădirilor rezidențiale noi este mai mare, cu atât mai mare va fi performanța energetică globală a parcului de clădiri. În UE, 23% dintre locuințe au fost construite înainte de 1945, iar 26% au fost construite între 1945 și 1969, potrivit cifrelor din 2014. Asta înseamnă că 49% dintre locuințe au fost construite înainte de 1970. Doar 23% au fost construite după 1990.

Țările europene care au cele mai vechi case

Dacă ne uităm la ponderea locuințelor construite înainte de 1945, Marea Britanie se află în fruntea listei, cu 36,5%, urmată de Belgia (33,9%) și Danemarca (31,9%). Cipru are cea mai mică pondere a locuințelor construite înainte de 1945, de numai 3%. În Grecia, aceasta este de 7,3%, urmată de România (11,1%). În 13 țări din UE, ponderea locuințelor construite înainte de 1945 este de peste 20%.

De asemenea, Marea Britanie se află în fruntea listei în ceea ce privește locuințele construite înainte de 1970, cu 62%. Suedia (60,5%), Germania (59,4%) și Lituania (59,1%) urmează îndeaproape Regatul Unit. Această cifră este, de asemenea, ridicată în Danemarca (58,9%) și Belgia (58,5%).

Există doar șase țări în care mai puțin de o treime din locuințe au fost construite înainte de 1970. Acestea sunt Cipru, Grecia, Spania, Irlanda, Malta și Finlanda.

Ce țări europene au cele mai noi case

Ponderea locuințelor construite între 1990 și 2014 este cea mai mare în Cipru. Mai mult de jumătate dintre locuințele (54,2%) de pe această insulă au fost construite după 1990. Aceasta este urmată de Irlanda (45,2%) și Luxemburg (41,6%).

Lituania, Slovacia și Letonia au cele mai mici procente de locuințe construite după 1990, mai puțin de 13%. În UE, în 2014, 22,6% din locuințe au fost construite după 1990.

Îmbunătățirea eficienței energetice a parcului de locuințe a devenit din ce în ce mai importantă în multe țări, având în vedere creșterea vertiginoasă a prețurilor la energie.

Comisia Europeană a prezentat Planul REPowerEU pentru economisirea energiei, producerea de energie curată și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie. Planul subliniază, de asemenea, importanța izolării clădirilor.

„Cele mai rapide economii pot fi realizate printr-o mai bună izolare a echipamentelor de înaltă temperatură”, se arată în plan. De ce? Pentru că aceste măsuri au timpi de recuperare a investiției extrem de scurți. Prin urmare, Comisia îndeamnă statele membre să utilizeze pe deplin măsurile de sprijin, cum ar fi cotele reduse de TVA pentru sistemele de încălzire de înaltă eficiență și pentru izolarea clădirilor.

author avatar
Tudor Borcea