AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică și frigul. Tăierea copacilor pentru a economisi gaze. „O iarnă...

Criza energetică și frigul. Tăierea copacilor pentru a economisi gaze. „O iarnă întunecată pentru pădurile din Europa”

Criza energetică și frigul. Tăierea copacilor pentru a economisi gaze. „O iarnă întunecată pentru pădurile din Europa” / Foto: printscreen

Confruntate cu creșterea prețurilor la energie și cu potențiale pene de curent, multe guverne din UE relaxează normele de exploatare forestieră și încurajează populația să ardă lemne pentru a-și încălzi casele, ceea ce, potrivit militanților pentru climă, înseamnă un dezastru pentru pădurile deja vulnerabile ale Europei.

ONG-urile și oamenii de știință avertizează că un consum mai mare de lemne pentru combustibil riscă să decimeze pădurile aflate în scădere și să sporească tăierile ilegale, ceea ce industria de profil respinge cu fermitate.

„Europa va arde o cantitate considerabilă de lemn în acest an”

Tăierea pădurilor protejate pentru a garanta securitatea energetică este „o nebunie” și o acțiune „foarte, foarte distructivă”, a declarat Katalin Rodics, militant pentru biodiversitate la Greenpeace Ungaria, care a subliniat că pădurile din această țară au fost deja afectate de căldura extremă din această vară.

Țările sunt extrem de divizate în ceea ce privește rolul pe care pădurile ar trebui să îl joace în realizarea obiectivelor ecologice ale blocului comunitar, scrie Politico.

Militanții susțin că tăierea lemnului și plantațiile de monocultură pot dăuna biodiversității și vor îngreuna atingerea obiectivelor climatice, întrucât pădurile acționează în prezent ca principal rezervor de carbon al UE. De asemenea, ei subliniază că arderea lemnului eliberează poluanți nocivi, inclusiv particule fine, care au fost asociate cu o serie de afecțiuni de sănătate.

În prezent, unele dintre cele mai împădurite țări europene permit o mai mare exploatare forestieră pentru a atenua efectele crizei energetice și pentru a încuraja arderea lemnului în vederea economisirii unor resurse mai rare, cum ar fi gazele naturale, chiar dacă acest lucru înseamnă o reducere a protecției forestiere.

„Europa va arde o cantitate considerabilă de lemn în acest an”, a declarat Martin Pigeon, militant pentru păduri și climă în cadrul ONG-ului Fern, adăugând că acest consum va fi probabil un record și că pădurile vor avea parte de o „iarnă foarte, foarte întunecată”.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că Bruxelles-ul „este la curent” cu rapoartele media care avertizează asupra unei potențiale creșteri a tăierilor de păduri în țări precum Ungaria, dar nu poate confirma că există o creștere și că există vreo legătură cu criza energetică.

Tăierea copacilor pentru a economisi gaz

În timp ce tăierile nu au înregistrat creșteri în Suedia și Finlanda, problema va fi deosebit de acută în Europa Centrală și de Est.

În România, unde mai mult de jumătate din populație își încălzește deja locuințele cu lemne, guvernul a limitat prețul lemnului de foc pentru a menține facturile la energie la un nivel scăzut – o măsură despre care organizația nonprofit WWF avertizează că ar putea stimula tăierile ilegale de păduri. România face deja obiectul unei proceduri de încălcare a dreptului comunitar pentru că nu a reușit să pună capăt tăierilor ilegale de lemn în pădurile protejate de proiectul Natura 2000.

Slovacia a înregistrat deja o creștere a tăierilor ilegale și a furturilor de lemn în timpul verii, potrivit presei locale. Ungaria, care depinde în mare măsură de gazul rusesc, a eliminat în august dispozițiile care protejau pădurile protejate împotriva exploatării forestiere. Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că această nouă legislație „poate fi potențial contrară normelor UE” și că Bruxelles-ul „va urmări îndeaproape punerea în aplicare a acestor noi dispoziții”.

Letonia a autorizat tăierea arborilor mai tineri, în timp ce ministerul lituanian al mediului a cerut companiei forestiere de stat să crească recoltarea pentru a susține aprovizionarea țării cu bioenergie.

Polonezii, încurajați să „ardă aproape orice”

Guvernul estonian se opune solicitărilor industriei de a crește exploatarea forestieră. „Din cauza indeciziei politice, nu a existat o creștere a recoltării în pădurile estoniene de la începutul războiului din Ucraina”, a declarat Henrik Välja, directorul executiv al Asociației Estoniene a Industriilor Forestiere și a Lemnului. „Dar, având în vedere situația, ar fi benefic și necesar”.

În Polonia, „o mulțime de oameni” sunt ocupați cu tăierea copacilor pentru a aduna suficient lemn pentru iarnă, a declarat Piotr Siergiej, purtător de cuvânt al ONG-ului polonez Smog Alert. Liderul de facto al țării, Jarosław Kaczynski, a încurajat luna trecută oamenii „să ardă aproape orice, desigur, în afară de anvelope și alte lucruri la fel de dăunătoare” pentru a se încălzi, pe fondul unei penurii iminente de cărbune care ar putea afecta aproximativ 2 milioane de gospodării.

ONG-urile atrag atenția că activitatea frenetică de exploatare forestieră nu numai că subțiază pădurile, dar va avea și un efect major asupra poluării. Acest lucru se datorează faptului că, dacă lemnul este ars la scurt timp după ce a fost tăiat, acesta conține încă multă umiditate și emite mai multe particule toxice, a declarat Judit Szegő, manager de proiect la ONG-ul maghiar Levegő Munkacsoport.

Partea bună a exploatării forestiere?

Grupurile din industrie insistă asupra faptului că îngrijorările militanților sunt nefondate. „Peleții sunt produși în principal din reziduuri provenite din industriile de prelucrare a lemnului. Fiind vorba de biomasă secundară, aceasta nu are niciun impact asupra sustenabilității pădurilor”, a declarat Irene Di Padura, director de politici în cadrul asociației industriale Bioenergy Europe, adăugând că „bioenergia nu a fost niciodată și nu va fi în viitor un factor de creștere a exploatării lemnului”.

Välja a argumentat că, deoarece lemnul de calitate scăzută „poate fi folosit pentru a înlocui combustibilii fosili și cei din Rusia, creșterea recoltării ar trebui privită ca o soluție potențială, nu ca o problemă”. Înlocuirea pădurilor vechi cu păduri tinere va fi, pe termen lung, benefică și pentru captarea carbonului, care este vitală pentru combaterea schimbărilor climatice”.

Unele tăieri de păduri sunt „oarecum inevitabile” până când guvernele vor lua măsurile necesare pentru a reduce consumul de energie în general, cum ar fi investițiile în izolarea mai bună a locuințelor și în pompe de căldură. Dar ar trebui evitată plata companiilor energetice pentru a produce electricitate din biomasă, deoarece acest lucru duce la și mai multe tăieri de păduri, a susținut Martin Pigeon.

În cadrul revizuirii Directivei privind energia din surse regenerabile, Comisia a propus ca țările UE să identifice „zone de interes” pentru proiectele de energie regenerabilă și ca acestea să fie considerate „de interes public major pentru a beneficia de o evaluare simplificată”.

Eurodeputații cu vederi ecologiste, precum Michal Wiezik din Slovacia – membru al grupului liberal Renew Europe – avertizează că acest lucru riscă să sporească exploatarea forestieră, deoarece biomasa este considerată o resursă regenerabilă, și fac presiuni pentru a modifica propunerea. „Dacă va fi aprobată, mă tem că acest lucru ar putea declanșa invadarea exploatării forestiere chiar și în zonele strict protejate”, a declarat Wiezik.

author avatar
Tudor Borcea
357 afisari

4 COMENTARII

  1. BORCEO ,IAR ESTI CU PLUTA !,AI ATASAT O IMAGINE CU UN TRALER INCARCAT CU MATERIAL LEMNOS -CONIFERE !,CONIFERELE AU PUTERE CALORIFICA REDUSA ,NU-S UTILIZATE CA LEMN DE FOC !.
    CONIFERELE AU DESTINATIE IN INDUSTRIALIZARE ,MATERIALE DE CONSTRUCTIE,macar asta trebuia sa o stii.

  2. Ce-ar fi ca verzii sa militeze pentru arderea gazului (inclusiv rusesc) pentru a preveni taierea padurilor?

  3. O vecina batrana de 92 de ani baga in soba pe langa semne de fag si cativa stiuleti vechi de porumb cu tot cu boabe bine uscati .
    E o varianta
    Unui fag ii trebuie 50 de ani sa ajunga la maturitate pentru a ajunge sa fie bun de taiat ,porumbul e copt dupa 5 luni de la semanat

  4. Efectul despăduririlor se vede deja: lipsa ploilor implicit seceta. Tăiem pădurea și vom trăi în căldură, la început iarna , apoi într-o vară nesfârșită…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger