AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică și dilema UE: ce facem cu Nord Stream2?

Criza energetică și dilema UE: ce facem cu Nord Stream2?

Dezbaterea a câștigat și mai multă atenție în ultimele săptămâni, pe măsură ce prețurile la energie cresc în toată Europa.

Zona de coastă a orașului Lubmin din nordul Germaniei este punctul final al  celui mai controversat gazoduct din lume.

Nord Stream 2 se întinde pe 1.200 de kilometri de la Vyborg, în Rusia, prin Marea Baltică până în Germania, ocolind Ucraina și Polonia.

Conducta de gaz este terminată, dar așteaptă aprobarea de reglementare înainte pentru a furniza în fiecare an spre Europa cele 55 de miliarde de metri cubi de gaz natural, o cantitate suficientă pentru aprovizionarea a 26 de milioane de gospodării.

Este doar o chestiune de timp, în opinia lui Gustav Gressel, politician la Consiliul European pentru Relații Externe, înainte ca autoritățile de reglementare din domeniul energiei germane să dea undă verde.

Sarcina nu este atât de ușoară.Unii parlamentari europeni se opun cu înverșunare acordului și nu doresc ca autoritățile de reglementare să îl aprobe.

Ce este în joc?

Nord Stream 2 aduce diferite aspecte geopolitice. Pe de o parte, SUA s-au opus întotdeauna conductei, spunând că  va crește dependența Europei de Rusia.

Administrația președintelui Joe Biden a fost criticată atât de republicani, cât și de democrați pentru că nu a făcut suficient pentru a opri proiectul. Nici nu avea putere să o facă, valabil și pentru Donald Trump.

Majoritatea gazelor naturale care intră în Europa provin deja din Rusia. În 2020, au reprezentat aproximativ 43% din totalul importurilor către bloc, potrivit Eurostat.

Avantaj Putin

Polonia și Ucraina se opun gazoductului, invocând probleme de securitate energetică. Kievul nu va mai încasa miliarde de dolari din tranzitul de gaze. De asemenea, criticii arată că Nord Stream 2 nu este compatibil cu obiectivele climatice europene și cel mai probabil va consolida influența economică și politică a președintelui rus Vladimir Putin.

Avocații Nord Stream 2 susțin că opoziția SUA provine din dorința de a vinde mai mult din gazul său natural lichefiat către Europa(mai scump decât cel rusesc) și, prin urmare, consideră că acordul cu Rusia este un obstacol în calea intereselor comerciale americane.

Pentru Putin și pentru mulți parlamentari din Germania, Nord Stream 2 nu este altceva decât o afacere.

Liderul de la Kremlin a declarat pentru CNBC că proiectul este „pur comercial” și un mod “eficient” de a furniza gaze naturale Europei.Pe scurt, Nord Stream 2 ar  reprezinta o rută mai scurtă către Europa decât conductele ucrainene, mai modernă și mai ieftin de întreținut.

Un document al Parlamentului European estimează costurile renovării conductelor din Ucraina la 12 miliarde de dolari, în timp ce o înlocuire totală ar ajunge la 17,8 miliarde.

Costurile totale pentru Nord Stream 2 sunt estimate la aproximativ 9,5 miliarde de euro (11 miliarde de dolari).

Europa își închide sursele de energie fiabile

Dar UE nu este sigură ce să facă. Creșterea importurilor de gaze din Rusia ar putea oferi o ușurare pe termen scurt, dar există întrebări dure despre ce trebuie făcut pe termen mediu și lung.

Există eforturi în întreaga Europă pentru a ajunge la neutralitatea emisiilor de carbon în următorii ani și acest lucru ridică întrebarea cu privire la ce fel de mix energetic ar trebui să fie folosit în viitor. Niciun politician european nu are un răspuns concret.

Țările europene sunt sub uriașa presiune a curentului ecologist, devenit ideologie. Activiștii-politicieni, susținuți de Bruxelles, vor să închidă centralele pe cărbune/nucleare și sectoarele de minerit și petrol.

Cu alte cuvinte, Europa își închide sursele de energie fiabile, iar Charles Michel, președintele Consiliului European, a spus că  „mixul energetic cade în responsabilitatea fiecărei țări”. O afirmație uluitoare: după ce au impus statelor membre tot felul de “taxe verzi”, birocrații de la Bruxelles le lasă de izbeliște în plină criză.

Un context în care Nord Stream 2 a depășit statutul de „alternativă” și se poziționează ca arteră vitală pentru aprovizionarea Europei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
311 afisari

1 COMENTARIU

  1. DUPA CE AU BAGAT EUROPA IN RAHAT HARTOGARII BRUXELLES SE SPALA PE MAINI CA PILAT DIN PONT !.
    RESPONSABILITATE ,COMPETENTA PROFESIONALISM =ZERO ,ZERO ASTA-I UE CONDUSA DE HAHALERE .
    IN MATERIE DE ENEGIE ,COSTURI DE RETEHNOLOGIZARE ,UPGRADARI TEHNOLOGICE ,STUDII DE IMPACT ,TOTUL ESTE LA NIVELUL IRESPONSABILITATII SI INCOMPETENTEI.
    LATRAII UE SUNT TARI DOAR IN RELATII DE TIP MAFIOT .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger