AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică seacă bugetele europene

Criza energetică seacă bugetele europene

Prețurile record la energie lovesc bugetele țărilor europene, iar guvernele cresc cheltuielile pentru a ajuta consumatorii și companiile să facă față facturilor la încălzire și electricitate – o criză care riscă să se prelungească până la primăvară.

Din cele 27 de state membre UE, 20 au adoptat deja măsuri pentru a limita impactul preţurilor mari asupra celor mai vulnerabili consumatori şi gospodării, cel mai eficient prin intermediul reducerilor de taxe.

Cheltuielile  vor depăşi 3,4 miliarde de euro şi vor ajuta la reducerea facturilor la energie pentru aproximativ 41 de milioane de consumatori şi 7,6 milioane de mici companii, se arată într-un document trimis de Comisia Europeană, preluat de Bloomberg.

Italia, de exemplu, va aloca 1,8 miliarde de euro în plus pentru a proteja consumatorii, au declarat recent surse din apropierea acestui dosar. O serie de analiști economici estimează că măsurile totale introduse sau avute în vedere de statele UE se vor ridica la zeci de miliarde de euro.

„Este vorba de măsuri considerabile. Astfel de cifre sugerează că sustenabilitatea finanţelor publice pentru aceste măsuri nu poate dura prea mult iar o criză prelungită a preţurilor la energie va afecta capacitatea guvernelor de a-i proteja pe consumatori”, susţine Simone Tagliapietra, senior fellow la grupul de reflexie Bruegel.

Riscuri geopolitice: Rusia, conflictul cu Ucraina și amenințările dictatorului din Belarus

Riscurile pentru Europa cresc. Stocurile de gaze naturale se află la un minim istoric  pentru această perioadă a  anului, în timp ce Rusia – cel mai mare furnizor al Uniunii Europene –  adună trupe la granița sa cu Ucraina, amenințând cu un conflict care ar putea reduce și mai mult aprovizionarea.

Implicată în această confruntare este soarta conductei Nord Stream 2 a Rusiei către Germania. Polonia a declarat săptămâna trecută că piața de energie va rămâne volatilă până când se va decide aprobarea gazoductului.

Cancelarul german Olaf Scholz s-a angajat să „facă totul” pentru a opri Kremlinul să folosească această legătură în scopul de  a paraliza fluxurile prin Ucraina.

De asemenea, tensiuni geopolitice suplimentare se ridică în apropierea Belarusului. Președintele Alexandr Lukașenko a reiterat amenințările de a opri livrările rusești de gaze spre UE care tranzitează țara sa, dacă Occidentul continuă cu sancțiuni într-o dispută asupra migranților.

UE încearcă să-și pună la punct planul pe termen lung pentru a reduce presiunile la adresa consumatorilor şi companiilor prin reguli mai dure privind stocare de energie, în ideea de a asigura rezerve mai mari înainte de sezonul de încălzire.

Însă în momentul de faţă, bugetele deja afectate de pandemia de Covid-19 ar putea să limiteze capacitarea guvernelor europene de a oferi mai mult sprijin.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
354 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger