Cauta

Criza energetică: s-a ales praful de “solidaritatea” Europei

Uniunea Europeană se laudă că are principii de solidaritate în fața unor fenomene perturbatoare, dar actuala criză a energiei – pe cale să se agraveze odată cu sosirea iernii – lasă un continent vulnerabil și țări să se descurce fiecare cum pot.

Această criză înseamnă tensiune între membrii blocului, fiecare încercând să-și protejeze rezervele energetice într-un context alarmant: Europa este este din nou în epicentrul pandemiei, cu cazuri de Covid-19 în creștere, cu temeri legate de noua variantă Omicron, restricții înăsprite și facturi la gaz și electricitate care împovărează gospodăriile.

Cu mâna întinsă după gazele rusești

Depozitele de combustibil, folosite pentru încălzirea locuințelor și pentru generarea de energie electrică, sunt mai mici decât de obicei și se epuizează rapid.

Dependența de gigantul rus Gazprom se înrăutățește în fiecare an și este singura soluție pentru a încălzi Europa.

Analistii au avertizat că depozitele de gaze ar putea scădea la zero în această iarnă dacă vremea rece va crește cererea. În ceea ce privește oferta, ceea ce va face Rusia în continuare va fi esențial.

Președintele Vladimir Putin a semnalat că va ajuta Europa cu mai multe provizii pentru a stabiliza piața. Deși transporturile și-au revenit după o scădere de la începutul lunii noiembrie, acestea sunt scăzute în comparație cu anul trecut. Cât de mult gaz trimite Rusia în Europa în decembrie rămâne un mister și mai mare.

Demararea mult așteptată a conductei Nord Stream 2 către Germania din Rusia ar ușura criza energetică a continentului. Gazoductul este finalizat, dar a întâmpinat obstacole de reglementare  și nu este clar când vor începe fluxurile.

De asemenea, UE se laudă cu “tranziția energetică”, dar niciun politician de la Bruxelles nu recunoaște că înlocuirea combustibililor fosili este un proiect mai degrabă irealizabil, costisitor și distrugător de industrii.

Iarna scumpirilor alimentare

Lipsa gazului european va crește costurile alimentelor. Gazele naturale reprezintă aproximativ 80% din prețurile variabile ale îngrășămintelor agricole cum ar fi amoniacul. Prețul amoniacului în Europa s-a triplat.

Dacă prețurile pentru importurile de gaze naturale din Europa rămân ridicate, o parte din industria sa internă de fabricare a îngrășămintelor s-ar putea închide pentru perioade prelungite sau chiar definitiv, notează Financial Times.

Vor fi afectate companii importante – Yara, BASF, CF Industries și Fertiberia. Europa importă majoritatea acestor materii prime, împreună cu o proporție tot mai mare din gazele sale naturale.

Producătorii străini au limitat exporturile în acest an pentru a-și susține agricultura internă. Rusia a anunțat restricții asupra exporturilor de îngrășăminte cu azot și fosfat timp de șase luni, cu efect de la 1 decembrie.

Dacă lucrurile se vor înrăutăți, țările ar putea recurge la reducerea vânzărilor de gaze naturale către alte regiuni.

Un scenariu și mai extrem le-ar putea vedea să oprească fluxurile de gaz și energie una către alta, stârnind dezacorduri politice și lovind economiile.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version