AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică: s-a ales praful de “solidaritatea” Europei

Criza energetică: s-a ales praful de “solidaritatea” Europei

Uniunea Europeană se laudă că are principii de solidaritate în fața unor fenomene perturbatoare, dar actuala criză a energiei – pe cale să se agraveze odată cu sosirea iernii – lasă un continent vulnerabil și țări să se descurce fiecare cum pot.

Această criză înseamnă tensiune între membrii blocului, fiecare încercând să-și protejeze rezervele energetice într-un context alarmant: Europa este este din nou în epicentrul pandemiei, cu cazuri de Covid-19 în creștere, cu temeri legate de noua variantă Omicron, restricții înăsprite și facturi la gaz și electricitate care împovărează gospodăriile.

Cu mâna întinsă după gazele rusești

Depozitele de combustibil, folosite pentru încălzirea locuințelor și pentru generarea de energie electrică, sunt mai mici decât de obicei și se epuizează rapid.

Dependența de gigantul rus Gazprom se înrăutățește în fiecare an și este singura soluție pentru a încălzi Europa.

Analistii au avertizat că depozitele de gaze ar putea scădea la zero în această iarnă dacă vremea rece va crește cererea. În ceea ce privește oferta, ceea ce va face Rusia în continuare va fi esențial.

Președintele Vladimir Putin a semnalat că va ajuta Europa cu mai multe provizii pentru a stabiliza piața. Deși transporturile și-au revenit după o scădere de la începutul lunii noiembrie, acestea sunt scăzute în comparație cu anul trecut. Cât de mult gaz trimite Rusia în Europa în decembrie rămâne un mister și mai mare.

Demararea mult așteptată a conductei Nord Stream 2 către Germania din Rusia ar ușura criza energetică a continentului. Gazoductul este finalizat, dar a întâmpinat obstacole de reglementare  și nu este clar când vor începe fluxurile.

De asemenea, UE se laudă cu “tranziția energetică”, dar niciun politician de la Bruxelles nu recunoaște că înlocuirea combustibililor fosili este un proiect mai degrabă irealizabil, costisitor și distrugător de industrii.

Iarna scumpirilor alimentare

Lipsa gazului european va crește costurile alimentelor. Gazele naturale reprezintă aproximativ 80% din prețurile variabile ale îngrășămintelor agricole cum ar fi amoniacul. Prețul amoniacului în Europa s-a triplat.

Dacă prețurile pentru importurile de gaze naturale din Europa rămân ridicate, o parte din industria sa internă de fabricare a îngrășămintelor s-ar putea închide pentru perioade prelungite sau chiar definitiv, notează Financial Times.

Vor fi afectate companii importante – Yara, BASF, CF Industries și Fertiberia. Europa importă majoritatea acestor materii prime, împreună cu o proporție tot mai mare din gazele sale naturale.

Producătorii străini au limitat exporturile în acest an pentru a-și susține agricultura internă. Rusia a anunțat restricții asupra exporturilor de îngrășăminte cu azot și fosfat timp de șase luni, cu efect de la 1 decembrie.

Dacă lucrurile se vor înrăutăți, țările ar putea recurge la reducerea vânzărilor de gaze naturale către alte regiuni.

Un scenariu și mai extrem le-ar putea vedea să oprească fluxurile de gaz și energie una către alta, stârnind dezacorduri politice și lovind economiile.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
705 afisari

6 COMENTARII

  1. Inafara de politrucii de serviciu, cine a mi crezut in „solidaritatea” Europei ??? Adica, dupa 2000 de ani de razboaie din te miri ce, se ajunge dintr-o data la „pupat toti, piata independenti”. Hai, sa fim realisti, ca seriosi santem. Batranica, mai are mult de „lustruit” pana va ajunge la o oarecare unitate. Prima data, vestul, ar trebui sa recunoasca ca fara estul „cu cetateni de mana a treia”, ar fi fost niste neica nimeni cu mari ifose.

  2. Bai Jacota ,daca stii formula amoniacului pot crede ca esti jurnalist,Daca nu mergi,fiule ,si matura strazile ca doar de asta esti bun.Vai de voi , astia sunteti viitorul coloniei?

  3. Noi am devenit dependenti dupa pixul lui catu. In rest niste jegmanitori toti care solidsritate???!!

  4. UE este spațiu vamal german. Circula liber numai capitalurile sclavii și Covidul. Restul in cușcă eventual din otel Krupp. Cu diferențe abisale dintre nivelurile de dezvoltare, Uniunea aduce beneficii numai celor bogați. Restul sunt colonii conduse de prosti fuduli care-si imaginează ca se uita bogații în gura lor. Cum străinii sunt mai mult poponari, mai degrabă se uita la fundul fudulilor sa le lărgească rozeta. Parca avem și noi unul care a „NEGOCIAT” intrarea tarii în UE.

  5. Europa e terminata demult, dar acest lucru nu il veti auzi niciodata la tembelizor !! Acum se dau niste lupte formidabile intre toate serviciile secrete care conteaza in lume, se scot din joc astia unul pe celalalt ca in filme !! Bai, voi a-ti observat cum cad toti miliardarii ordinari cu elicopterele si avioanele lor private ? Despre asta e vorba, bai desteptilor, cand se omoara astia intre ei, totul e facut in asa fel incat sa para ca sunt niste simple accidente, ceea ce nu e cazul, fiindca nu exista coincidente la acel nivel inalt !! Sau cazul tipului aluia care a fost in naveta aceea a lui Branson sau Bezos, a vazut ceva acolo sus, sau a auzit vorbind ceilalti ceva ce nu era si pentru el, ala a vrut sa il dea mai departe, serviciile secrete au aflat de miscare, si rapid i-au aranjat la ala un frumos accident mortal de masina, asta la 2 luni dupa ce a facut o plimbare acolo sus !! Asa ca luati aminte, nu va expuneti de-a moaca in plus, si nu lasati nimeni sa stie cine sunteti, daca vrreti sa ramaneti in viata, ca astia de va rpind, adica criminalii in negru, va aranjeaza cat ai zice pestisorul de aur !! Ha ha ha 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger