AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică, peste tratate. Eurodeputații vor să renunțe la sediul central al...

Criza energetică, peste tratate. Eurodeputații vor să renunțe la sediul central al Parlamentului European / „Dincolo e mai ieftin”

Criza energetică, peste tratate. Eurodeputații vor să renunțe la sediul central al Parlamentului European / „Dincolo e mai ieftin”

Sediul central al Parlamentului European se află la Strasbourg, în Franța, dar cea mai mare parte a activității comisiilor parlamentare se desfășoară la sediul din Bruxelles, în Belgia. Luxemburg este sediul birourilor administrative. Acum, europarlamentarii solicită din ce în ce mai mult să se întrerupă deplasările regulate între cele două sedii pentru a economisi resurse, pe fondul temerilor legate de o criză energetică severă în această iarnă.

În timp ce ultima sesiune plenară a Parlamentului de la Strasbourg se încheie joi, mai mulți parlamentari din diferite partide susțin că nu ar trebui să mai fie folosit sediul din orașul din estul Franței.

„Nu este responsabil să încălzești două clăriri”

Conservatorul german Peter Liese, din partea Partidului Popular European – cel mai mare grup al Parlamentului – a scris o scrisoare președintelui Parlamentului, Roberta Metsola, în această săptămână, îndemnând-o să suspende naveta până în aprilie, în timp ce războiul Rusiei din Ucraina stoarce aprovizionarea cu energie a continentului și face ca facturile să crească vertiginos.

„Dacă cerem tuturor să economisească energie, nu este responsabil să încălzești două clădiri și să faci călătorii inutile”, a spus Liese. „În timpul pandemiei Covid-19, ne-am întâlnit foarte mult timp doar la Bruxelles, pentru un motiv întemeiat. Pentru mulți oameni, criza energetică este mai gravă. De aceea, trebuie să reacționăm și acum”.

Vicepreședintele Parlamentului, Katarina Barley, a făcut aceleași remarci: „Ar trebui să verificăm dacă este posibilă închiderea clădirilor Parlamentului de la Strasbourg și cât de multă energie ar economisi acest lucru”, a spus Barley. „Ne aflăm într-o situație de urgență similară cu cea din vremea Covid-19, când și PE din Strasbourg a rămas închis”.

Dar francezii se opun cu tărie opririi deplasărilor la Strasbourg: anterior au avut loc mai multe voturi în încercarea de a modifica această configurație, care este consacrată în tratatele UE. Oficialii francezi, inclusiv președintele Emmanuel Macron, împreună cu întreprinderile locale din Strasbourg, subliniază importanța sediului pentru procesul parlamentar european, scrie Politico.

În martie 2020, în timpul pandemiei, fostul președinte al Parlamentului, David Sassoli, a anulat sesiunile parlamentare din Strasbourg după ce autoritățile franceze au desemnat zona ca fiind o zonă roșie Covid-19. Oficialii francezi și-au exprimat în repetate rânduri frustrarea față de această decizie, iar deputații europeni și-au reluat în cele din urmă sesiunile de la Strasbourg în decembrie 2020. Un purtător de cuvânt al Metsola a confirmat că a primit scrisoarea de la Liese, precum și un total de cinci mesaje despre economiile de energie. Ea intenționează să răspundă, a precizat purtătorul de cuvânt, deși răspunsul pentru Liese pare să fie „nu” pentru moment.

Serviciile de presă ale Parlamentului au declarat separat că prima prioritate este „ca UE să rămână unită”, abordând în același timp prețurile la energie și inflația. Acesta va fi „principalul obiectiv” al discuțiilor lui Metsola la reuniunea informală a liderilor UE din această săptămână de la Praga, unde politicile energetice vor fi un punct important, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Purtătorul de cuvânt a subliniat și alte măsuri ale Parlamentului pentru reducerea consumului, cum ar fi scăderea temperaturii în clădiri în timpul iernii. Parlamentul a renunțat, de asemenea, la renovările în valoare de milioane de euro pentru facilitățile sale – inclusiv planurile pentru un nou covor și un bar.

„O batjocură pentru contribuabil”

Pe măsură ce temperaturile continuă să scadă și presiunea publică asupra politicienilor crește, perspectiva de a face naveta între două clădiri cu încălzire minimă care au nevoie de renovare, aflate la o distanță de 400 de kilometri una de alta, ar putea provoca noi plângeri ale deputaților europeni.

Europarlamentarul german Moritz Körner s-a plâns că „încălzirea și iluminarea simultană a două blocuri de clădiri la Bruxelles și la Strasbourg este o batjocură față de contribuabili”, și a adăugat că aranjamentele anti-Covid-19 au dovedit că Parlamentul poate funcționa fără călătorii la Strasbourg.

Însă un purtător de cuvânt al liderului grupului Renew Europe, Stéphane Sejourné, din Franța, s-a plâns că Verzii și alții adoptă o „abordare maximă a lucrului la distanță și a votului la distanță”, spunând că „o democrație continentală vibrantă din 27 de state membre necesită mobilitate și întâlniri fizice”.

„A pune sub semnul întrebării sediul de la Strasbourg este o idee falsă” , a spus purtătorul de cuvânt al lui Sejourné, argumentând că emisiile de carbon și consumul de energie electrică nu vor fi reduse, ci mai degrabă mutate în altă parte. În plus, a spus purtătorul de cuvânt, clădirea de la Strasbourg este „mai eficientă energetic decât cele de la Bruxelles”.

author avatar
Tudor Borcea
234 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger