AcasăȘTIRI EXTERNECRIZA ENERGETICĂ. Nemții nu-și mai pot plăti facturile. Casele de amanet, luate...

CRIZA ENERGETICĂ. Nemții nu-și mai pot plăti facturile. Casele de amanet, luate cu asalt

amanetCRIZA ENERGETICĂ. Nemții nu-și mai pot plăti facturile. Casele de amanet, luate cu asalt

Energia electrică a ajuns atât de scumpă, peste tot în lume, încât până și o parte dintre locuitorii Germaniei nu-și mai permit luxul de a plăti factura la energie. 15% dintre nemți trăiesc fără curent electric și fără căldură, atât de necesară pe timpul iernii.

În fiecare an, în Germania, sute de mii gospodarii își dau seama că nu-și mai permit „luxul” de a avea energie electrică. Iar din cauza crizei energetică în curs, nici gaze. Riscând să nu-și mai poată plăti facturile restante, oamenii îşi dau ultimii bănuţi pe facturile la gaz şi curent.

Casele de amanet, câștigătorii crizei

Cine nu are de ales şi are nevoie urgentă de bani, îşi amanetează din lucruri. Fenomenul a luat amploare în ultima perioadă, notează Deutsche Welle.

„O casă de amanet e un indicator – oamenii vin în perioade marcate de şomaj ridicat sau de probleme economice majore”, explică proprietarul unei case de amanet.

Bijuteriile sunt obiectele pe care oamenii le amanetează în principal. Dar s-a mai întâmplat ca oamenii să amaneteze un yacht cu motor, un carusel sau chiar un cal. Cu aparatele electronice e o problemă, fiindcă valoarea lor scade rapid. În perioade de criză oamenii pot, amanetând obiecte de valoare, intra uşor şi repede în posesia unei sume de bani.

Recent, câţiva studenţi, care nu-şi puteau plăti facturile la curent, şi-au amanetat pentru scrut timp un computer. Astfel de situaţii s-ar putea repeta în săptămânile şi lunile viitoare, atunci când oamenii îşi primesc facturile la curent, anticipează bărbatul.

author avatar
Andreea Vlad