AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică lovește Occidentul ca pe popice. Țara miliardarilor poate rămâne fără...

Criza energetică lovește Occidentul ca pe popice. Țara miliardarilor poate rămâne fără curent la iarnă

Criza energetică lovește Occidentul ca pe popice. Țara miliardarilor poate rămâne fără curent la iarnă / Foto: printscreen

Dacă în Germania vânzările de calorifere electrice au explodat, vecinii din Elveția se grăbesc acum să cumpere generatoare. Motivul: o posibilă penurie de energie electrică în această iarnă. Acest lucru este de necrezut într-una dintre cele mai bogate țări din lume.

Elveția se teme că va rămâne fără energie electrică în această iarnă dacă reactoarele nucleare ale Franței rămân închise și dacă Germania își reduce exporturile de electricitate pe bază de gaz din cauza războiului din Ucraina.

Iarna dependenței

În timpul verii, Confederația Elvețiană, „turnul de apă” al Europei cu sutele sale de centrale hidroelectrice, exportă energie electrică. Energia hidroelectrică reprezintă chiar 60% din producția Elveției. În timpul iernii, însă, se întâmplă exact invers. Berna trebuie să importe energie electrică.

În timpul iernii, rezervoarele sunt practic goale și există mult mai puțină apă pentru a alimenta barajele. Prin urmare, producția de energie hidroelectrică este mult mai mică în perioada octombrie-aprilie.

Pentru a rezolva această problemă, Elveția a inaugurat la începutul lunii septembrie o nouă instalație de generare, amplasată între două baraje la înălțimi diferite. Centrala hidroelectrică Nant De Drance poate astfel să pompeze apa din bazinul inferior în cel superior, datorită sistemului său de acumulare prin pompare. Dar aceasta nu va schimba fundamental situația, scrie Euronews.

Într-o schemă clasică, această scădere a producției de energie electrică era compensată prin importuri. Însă, de la războiul din Ucraina, gazul rusesc nu a mai ajuns în Europa. Elveția, care nu are rezerve de gaze pe teritoriul său, importă iarna electricitate produsă cu gaze din Germania, care se confruntă în acest an cu o reducere a livrărilor de gaze rusești. Iar Berlinul va favoriza, fără îndoială, piața sa internă.

Această situație este complicată de o altă mare problemă pentru Elveția. Până în 2021, aproape 60% din energia electrică importată în țară va fi de origine franceză. Cu toate acestea, anul acesta, Franța a închis aproape jumătate din centralele sale nucleare. În iunie anul trecut, 27 din cele 56 de reactoare din Franța nu mai funcționau, în principal din cauza unor probleme de coroziune. Revenirea la normalitate pare să fie tot mai departe, având în vedere prelungirea opririi a patru reactoare anunțată joi de compania energetică franceză EDF.

Deși Confederația Elvețiană dispune de patru centrale nucleare, care produc între 15 și 20% din energia electrică a țării, acestea nu vor putea compensa scăderea probabilă a exporturilor franceze.

Un risc de blackout

Această combinație de factori a dus la temeri legate de penuria de energie electrică. În mass-media elvețiană, numeroase reportaje și articole sunt dedicate soluțiilor de reducere a consumului de energie electrică. Prin urmare, populația se organizează pentru a anticipa. Elvețienii apelează în număr mare la lemnul de foc. Iar din punct de vedere matematic, notează RTS – postul de televiziune elvețian – prețurile explodează. Site-urile specializate în panouri solare de mici dimensiuni, utilizate în campinguri sau pe vehicule, nu mai au în stoc multe articole.

Președintele Comisiei Federale de Electricitate, Werner Luginbühl, a avertizat că sunt de așteptat întreruperi de energie electrică de câteva ore. Una dintre soluțiile avute în vedere ar fi întreruperea curentului electric timp de patru ore în toată țara, la fiecare opt ore.

Aceste reduceri nu ar afecta infrastructura considerată esențială, cum ar fi spitalele sau serviciile de urgență și de securitate. Pe de altă parte, companiile care consumă foarte multă energie electrică ar putea fi afectate de pene de curent mai extinse. În cele din urmă, stațiunile de schi elvețiene ar putea fi, de asemenea, afectate, deoarece teleschiurile sunt deosebit de consumatoare de energie.

author avatar
Tudor Borcea
15.969 afisari

17 COMENTARII

  1. Unde sunt acum ,,titanii”, a se citi politrucii UE,(Ursula, Timmermans, s.a) care au impus in mod absurd conditiile cu energia verde. Ca tacamul sa fie complet, au impus sanctiuni economice impotriva Rusiei care, ce sa vezi, se intorc mai mult impotriva propriilor cetateni, nu multi, cateva sute de milioane ! In ,,intelepciunea” lor au gasit o singura solutie : austeritate . Fara nici o legatura, desigur, intre timp dolarul american si rubla se intaresc !

  2. Dupa 1 an de la declansarea, chiar de catre ei, a celor trei crize, s-au gandit sa organizeze o reuniune de ,,urgenta”(!) a ministrilor energiei din statele UE ! Gretos !

    • @Obs: nu, nu este o „reuniune” a ministrilor energiei, ci o chemare la ordine a ministrilor din tarile „de mana a doua” a Uniunii (Romania printre ele) pt a li se impune furnizarea de energie si resurse la pret foarte mic catre tarile dezvoltate ale Uniunii…

    • Atât de prosti să fie românii încât nici acum sa nu-și de-a seama că cei ce ne-au băgat în capcana asta numită UE și condusă de o șleahtă de idioți( nu putini la număr) și pe care îi plătim noi-REGEȘTE, or să ne facă viața un chin. Dacă îi mai lasă, va fi vai și amar de ei! Ați crezut că dacă îi pupați….pe ukrainieni, la comanda idihoților din UE(ursula+ceilalți) or să moară rușii! Dimpotrivă, Dumnezeu v-a dat foc din cer, v-a secat apele, și la iarnă înghețați! Ați ajuns în epoca de piatră, la cărbune și la lemn! De tot râsul! E doar începutul! Și asta pt că Dumnezeu e Drept! Ce v-au făcut rușii vouă, să le vreți răul?! Ce le-ați vrut se întoarce asupra voastră!

      • Ce ne-au făcut nouă mujicii ruși? Te auzi ce spui, rusofil nenorocit! Hai sa-ți spun eu, fiu de refugiați din calea rușilor în 40: UNU: ne-au dezlipit Basarabia de țară mumă, aceasta provincie istorica și grânar al al României; DOI: ne&au exportat comunismul, ceea ce a avut căla efect, printre atâtea alte nenorociri, nașterea unor idioți că tine; TREI: mujicii lui Putin continua sa facă prozeliți în România, între ei aflându-se și nătângii de la AUR; PATRU: rușii reprezintă i amenin

        Ce ne-au făcut rușii noua? Băi imbecilule, tu te auzi ce vorbești? Hai să te-nvăț eu istorie, rusofil nenorocit: UNU – au dezlipit prin folosind dreptul forței Basarabia de țară mama, văduvind Romania de un mare producător agricol; DOI – ne-au exportat comunismul lor nenorocit, ceea ce a avut efecte devastatoare asupra devenirii istorice a României, unul din efecte fiind și nașterea unor idioți ca tine, anonimu’ lu’ pu.ă-n pi.dă; TREI – mujicii lui Putin se trag de degete, pe sub masă, cu dureros de multe personaje și entități românești, cum ar fi Jorjica Simion, zis Peluzarul și căcatul lui de partid, HAUR; PATRU – revizionismul putinist comunistoido-bolșevic reprezintă cea mai mare amenințare la adresa securității poporului român, măcinat și așa de tendințe oligarhice, atitudini anti-NATO și anti-UE.

      • Ori ești căzut în cap,ori lio s…rușilor.Tu alegi un răspuns pe care-l vor citi toți. OK?

  3. Hai , Vlady, dă- le ceai rusesc tare : dimineața , prânz, seara și pe tot timpul nopții ! Sa rămână treji !!! Încă un pic și Iuropa va da in …era glaciară pt. solidaritate cu uKrana !!!… ” Toată floarea cea vestită , A decadentului …Apus ” !!! .. Nu aveam voie sa ardem lemne , cărbune !!! Da’ sa mănânce urSSuza cu toți cei cu șosetele colorate gândaci, lăcuste și viermi !! Poate revin la normal ! Vierme la vierme trage !! …” Slava uKrana” , stat mafiot , corupt , nazist !!! … Proștii de rumâni încălzesc șarpele la sân ! Că așa zice …licuriciul cel mare pe care-l doare in basca de …Iuropa !!! Că doar licuriciul este peste …balta cea mare și se crede cel mai tare !!! Și pe unde a umblat de aproape 80 de ani numai distrugere și lacrimi a lăsat !!! …Și acum doar trăim a 4 – a dominație fanariotă din istorie ( când auzi că o autostradă de 70 km va costa …80 MILIARDE DE EURO , nu poate fi altfel ) … Și boborul e ” prosper ” pe o DATORIE de …140 MILIARDE EURO !!!… RABDARE , mujicilor , că vine …SCADENTA !!!…S- auzim de bine și de …PACE !

  4. Lasati bai miliardarilor din kor-u-pta Elvetie, o sa vina Gr-eta Tr-ot-ineta sa va invete sustenabilitate si rezilienta, iar care nu pricepe despre ce e vorba de fapt, adica despre redu-cerea accel-erata a popu-latiei de co-b-ai mul-tila-teral va-xxi-nati in c-a-p, le da cu ditamai trot-ineta in c-a-p, sa se invete minte ca altadata sa nu se bage ca c-ob-aii in ra-hat, ca acolo raman !! Ha ha ha 🙂 Bai, chiar speram sa ii vedem pe na-zis-tii astia de elvetieni cum o sa le ar-da la propriu toate cantoanele, sa mo-ara cam toti de frig si de fo-ame, iar cei putini ramasi in viata sa organizeze niste Hunger Games non-stop, ar fi ceva de ne-pretuit asa ceva !! Astae numai Inceputul Apocalipsei din Biblie, bai at-eilor si deca-den-tilor naz-isti elvetieni, o sa va ia cam pe toti dra-ku la iarna, la propriu !! Ha ha ha 🙂

  5. Nu au înțeles nimic prin ce a trecut România în ’83 -’89 când nu aveam energie caci se plăteau datoriile .
    Orice societate sau dictatura se autodistruge prin propriile decizii proaste

  6. Urmeaza decontul huzuruli politicienilor nostri”,po spinarea poporuli. Vor deconta si in fata poporului la rebeliunea ce se apropie.

  7. Asa va tebuie .Americanii finanteaza si prelungesc razboiul,dolarul va depasi euro iar noi vom face frig pentru ca niste hoti si incompetenti ne conduc…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger