AcasăȘTIRI EXTERNECriza energetică lovește Marea Britanie. Cât a tras în jos Casa Regală...

Criza energetică lovește Marea Britanie. Cât a tras în jos Casa Regală producția economică

Criza energetică lovește Marea Britanie. Cât a tras în jos Casa Regală producția economică / Foto: printscreen

Economia din Marea Britanie a crescut mai puțin decât se aștepta în luna iulie, ridicând riscul ca aceasta să intre deja în recesiune, în condițiile în care creșterea bruscă a tarifelor la energie a afectat cererea de electricitate, iar un salt al costului materialelor a afectat sectorul construcțiilor.

 

În condițiile în care inflația s-a situat la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani, de peste 10%, produsul intern brut a crescut cu 0,2% față de iunie, potrivit datelor oficiale publicate luni, mai slab decât prognoza mediană de 0,4%.

Recesiune tehnică după Covid-19

În cele trei luni până în iulie, PIB-ul a rămas stabil față de precedenta perioadă de trei luni. Unii economiști au declarat că datele de luni sugerează că economia ar putea fi pe cale să se contracte în perioada iulie-septembrie, după ce s-a contractat cu 0,1% în trimestrul aprilie-iunie.

„Acest lucru ar însemna că Marea Britanie intră într-o recesiune tehnică pentru prima dată de la încheierea restricțiilor Covid-19”, a declarat Jake Finney, economist la PwC, informează U.S.News. Paul Dales, de la Capital Economics, a declarat că „o revenire dezamăgitoar de mică amploare a PIB-ului real în iulie sugerează că economia are un impuls redus și probabil că se află deja în recesiune”.

În august, Banca Angliei a prognozat o recesiune pentru cea de-a cincea economie a lumii, care va dura de la sfârșitul anului în curs până la începutul anului 2024, în mare parte din cauza impactului asupra nivelului de trai cauzat de prețurile energiei, împinse în sus de războiul din Ucraina.

Însă săptămâna trecută premierul Liz Truss a anunțat o plafonare a tarifelor la energia domestică, care – împreună cu o rundă așteptată de reduceri de taxe – a redus riscul unei astfel de lovituri prelungite pentru economie, deși cu un cost de 100 de miliarde de lire sterline (116 miliarde de dolari) sau mai mult pentru finanțele publice britanice, deja încorsetate.

Cât a tras în jos Casa Regală

Prețurile la electricitate au sărit cu 54% în cele 12 luni până în iulie, parte a creșterii vertiginoase a costurilor energiei care a dus la schimbarea noului prim-ministru. Producția internă brută a scăzut cu 0,6% în luna iunie, care a inclus două zile de sărbători legale pentru a sărbători cei 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a.

Un purtător de cuvânt al ONS a declarat că impactul sărbătorilor nu a fost un factor important în iulie.Samuel Tombs, de la Pantheon Macroeconomics, a declarat că o nouă zi liberă programată pentru 19 septembrie, ziua înmormântării reginei, ar reduce producția economică cu 0,2 puncte procentuale în această lună, dar probabil că o  recesiune va fi evitată la limită.

În pofida încetinirii economiei, se așteaptă ca BoE să majoreze din nou ratele dobânzilor pe 22 septembrie, în încercarea de a combate o rată a inflației de peste 10%.

Un val de căldură din iulie, care a adus temperaturi record, ar fi putut fi un alt factor care a dus la scăderea cererii de energie electrică. Producția din servicii a crescut cu 0,4% în luna iulie, dar producția industrială a scăzut cu 0,3%, iar cea din construcții a scăzut cu 0,8%, reflectând saltul prețurilor la materiale, parte a creșterii mai largi a inflației, precum și orele de lucru pierdute din cauza vremii extrem de calde.

Cifrele comerciale separate au arătat, de asemenea, impactul creșterii prețurilor, valoarea importurilor de combustibil atingând un nivel record de 11 miliarde de lire sterline în iulie și reprezentând un nivel record de 21% din totalul importurilor de bunuri.

author avatar
Tudor Borcea
235 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger